Brüsszelt okolja a sertéságazat nehézségéért a kormány

2021. november 29. – 17:20

Másolás

Vágólapra másolva

A sertéságazatban kongatott vészharangokról szólt Magyar Zoltán. A jobbikos képviselő arról számolt be, hogy a sertéstelepek veszteséget szenvednek el. „A kiadások nőnek, a bevételek csökkennek,” 2019-ben 445 forint volt a sertés élősúlyára, ekkor a kukorica ára tonnánként 43 ezer forint volt. Most 350 alatt van az élősúly átvételi ára, 74 ezer forintos kukoricaár mellett.

Az államtitkári válasz szerint az ellenzék „mögötti támogatóként ott áll a brüsszeli adminisztráció, amely szándékosan nézi végig a sertáságazat válságát”.

Az államtitkár szerint tehát Brüsszel szemére lehet vetni a nehézségeket. De a kormány 300 milliárd forint támogatást folyósított így is, közvetlenül a sertéságazatnak, ebből idén állatjóléti támogatásként 8,3 milliárdot fizettek ki, és az év végéig további 5,5 milliárdot kapnak a gazdák.

Magyar szerint nem vitatható, hogy európai problémakörről van szó, de máshol a gazdálkodók megsegítése hatékonyabb. Szövetkezi modell kellene a sertéságazatban is, amit a kormány megígért, de 12 év alatt nem valósította meg, mondta Magyar. „Örülnék, ha lenne a nemzeti javaslatok mellett komoly EU-s mentőcsomag”, de önmagában Brüsszelre mutogatni nem jogos.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!