150 millióra büntették a BKV-t a frankfurti villamosok közbeszerzése miatt

2021. november 13. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

150 millió forintos bírságot szabott ki a BKV-ra a Közbeszerzési Döntőbizottság, mert szerintük a közlekedési vállalat súlyos jogsértést követett el a frankfurti villamosok közbeszerzése során – írja a hatóság közleménye.

A Közbeszerzési Döntőbizottság a november 12-i határozatában a BKV Zrt. terhére több súlyos jogsértést állapított meg, ezért megsemmisítette a 35 használt villamos beszerzésére vonatkozó, 2021. augusztus 19-én indított tárgyalásos közbeszerzési eljárás részvételi felhívását.

A Döntőbizottság álláspontja szerint törvényi előírásba ütközött a BKV Zrt. azon eljárása, melynek során a közbeszerzés megkezdése előtt megegyezett a frankfurti közlekedési vállalattal az alacsonypadlós, használt – 1993 és 1997 között gyártott – villamosok megvásárlását érintő lényeges kérdésekben.

“A közlekedési közszolgáltatást, közfeladatot ellátó BKV Zrt. a közpénzek felhasználásáért fokozott felelősséggel tartozik, ezért a nettó öt milliárd forintot meghaladó becsült értékű (egy-egy villamos több mint nettó 143 millió forint) közbeszerzésében megállapított törvénysértésekkel arányban álló 150 millió forint összegű bírság került kiszabásra – olvasható a közleményben. A Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya november 5-én nyomozást rendelt el a villamosbeszerzéssel kapcsolatban.

A BKV szeptember végén azt közölte, hogy szerintük rendben zajlott le a használt villamosok közbeszerzése, és elutasítják a a Közbeszerzési Hatóság kifogásait. Az ügyről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Mióta Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, a Közbeszerzési Döntőbizottság kétszer annyi eljárást indított fővárosi cégek ellen, mint Tarlós István városvezetése idején. Az utolsó évben, amikor még végig Tarlós vezette a várost, a KDB 21 eljárást indított, a 2019-es önkormányzati választások utáni első teljes évben viszont már 42 vizsgálat érintette Budapest önkormányzatait és azok vállalkozásait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!