A BKV szerint rendben zajlott le a frankfurti villamosok közbeszerzése

2021. szeptember 29. – 22:30

Másolás

Vágólapra másolva

A BKV Zrt. szerint rendben zajlott le a használt frankfurti villamosok közbeszerzései, ezért elutasítják a Közbeszerzési Hatóság és a Volner Párt kifogásait. Mindezt egy MTI-hez eljuttatott közleményben fejtette ki a közlekedési vállalat.

Azt írták, visszautasítják az elfogultság, szabálytalanság, sőt a bűncselekmény gyanúját sugalló, a fővárost, illetve a BKV Zrt. vezetését ért vádakat.

A BKV azt írta, hogy az lenne az ideális, ha új villamosokat vásárolhatnának az elöregedett járműpark lecserélésére, de a szükséges, mintegy 35 milliárd forintos forrás nem áll rendelkezésre a főváros költségvetésében, a fejlesztési hitelfelvétel lehetősége pedig a kormány támogatása nélkül nem valósítható meg.

Ezután döntöttek úgy, hogy felkutatják azokat az európai villamoskontingenseket, amelyek megfelelnek a budapesti műszaki követelményeknek. Azt írták, hogy érdemi válasz csak az önkormányzati tulajdonú Frankfurti Közlekedési Vállalattól kaptak, amely előzetes árajánlatot is küldött a BKV-nak. Arról a frankfurti céget is tájékoztatták, hogy „mindennemű járműbeszerzés csak a közbeszerzési törvény keretei között, nyilvános eljárás formájában történhet”.

A közleményben azt írták, hogy a beszerzési eljárás megindítása előtti kapcsolatfelvétel, sem a fővárosi önkormányzat, sem a BKV részéről elköteleződés nem történt. „Erre vonatkozó nyilatkozatot nem tettünk, megállapodás semmilyen kérdésben nem született és előszerződést sem kötöttünk. Használt járművek beszerzése kizárólag szoros, folytonos kommunikációval valósulhat meg, hiszen nem tömegtermék, sőt azok iránt egyszerre több érdeklődő is lehet.”

„Az augusztus közepén megjelentetett uniós, hirdetménnyel induló tárgyalásos eljárás feladását megelőzően a Közbeszerzési Hatóságnak módja volt véleményezni az eljárás dokumentációját, ezt követően a hiánypótlási felhívásaikat átvezetve vált lehetővé, hogy a kiírás megjelenjen az EU Hivatalos Lapján (TED)” – olvasható az írásos összegzésben. Azt is hozzáteszik: ez is igazolja, hogy a kiírási feltételek pártatlanok.

A közbeszerzési eljárás részvételi jelentkezési szakasza szeptember 22-én lezárult, egyelőre érdeklődések jelzése, illetve a jelentkezés történt meg, tehát konkrét ajánlatok benyújtására nem került sor – zárta közleményét a BKV.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!