Strasbourgban folytatódhat a Klubrádió ügye

2021. november 11. – 18:26

Másolás

Vágólapra másolva

A strasbourgi Európai Emberi Jogok Bíróságához fordult a Klubrádió arra hivatkozva, hogy a magyar állam, pontosabban annak Médiatanácsa megsértette a véleménynyilvánításhoz fűződő jogokat amikor 2020. szeptemberében megtagadta a rádió frekvencia-használati engedélyének meghosszabbítását újabb hét évre, közölték. A klubrádiós beadvány szerint az NMHH Médiatanácsa megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének 10. cikkét, amely alapjognak minősíti mind a véleménynyilvánítás, mind az információhoz jutás jogát.

Néhány hete hagyta helyben a Kúria a Fővárosi Törvényszék a Klubrádió ellen, az NMHH javára ítélt a Klubrádió NMHH Médiatanácsa ellen indított perében, ezzel a rádió kimerítette hazai jogorvoslati lehetőségeit.

A Klubrádió álláspontja az, hogy mondvacsinált indokokkal, jogszerűtlenül utasították el a frekvenciajogosultság meghosszabbítására vonatkozó kérelmüket. Erre hivatkozva indított kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság is Magyarország ellen a Klubrádió ügyében, mivel a Bizottság szerint a Médiatanács erősen megkérdőjelezhető indokokra hivatkozva utasította el a Klubrádió frekvenciahasználati kérelmét. A Bizottság úgy látta, a rádió jogosultságának megújítását elutasító határozatok aránytalanok és átláthatatlanok voltak, így sértették az uniós jogot.

Augusztusban az Alkotmánybírósághoz is fordult a Klubrádió azért, mert szerintük sérült az egyenlő bánásmód, egyenlő elbírálás elve frekvenciaügyükben. A Klubrádió szerint más rádiók esetében is előfordult hasonló, sőt súlyosabb jogsértés is, mégis meghosszabbították a műsorszolgáltatási szerződéseiket.

A 92.9-es frekvenciára 2014-ben költözött a Klubrádió az addig használt 95.3-ról, elölről kezdve ezzel a korábban elnyert 7 éves jogosultságát a sugárzásra. 2020 végén a fideszes delegáltakból álló Médiatanács nem újította meg a rádió frekvenciahasználati jogosultságát, és elkezdte előkészíteni a pályázatot a 92.9 használatára.

Április elején a Médiatanács végül úgy döntött, hogy május 3. és október 29. között, ideiglenesen a Spirit FM szólhat a frekvencián. A döntés, illetve az, hogy az ATV-közeli Spirit FM „elfoglalta” a frekvenciát, amiért továbbra is küzd a Klubrádió, sokakat felháborított, például Tamás Gáspár Miklós az ATV és a Spirit bojkottjára szólított fel, Hadházy Ákos is a bojkott mellett döntött. Az ATV/Spirit úgy reagált, hogy az nem segítene a Klubrádión, ha ők nem sugároznának a frekvencián.

A Klubrádió 2021. február 14-e óta kénytelen volt az interneten, a Facebookon, az Instagramon és a Youtube-on sugározni adását, ennek ellenére – mint közölték – nem csökkent utánuk az érdeklődés,

„az utóbbi hetek adatai szerint a Klubrádió stabilan a harmadik legnépszerűbb internetes rádió Magyarországon, míg a hír- és beszélgetős rádiós műfajban toronymagasan az első”.

A Klubrádió elhallgattatásáról bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!