A Médiatanács javára döntött a Kúria a Klubrádió–Médiatanács-perben

2021. szeptember 28. – 11:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Helyben hagyta a Fővárosi Törvényszék ítéletét a Kúria a Klubrádió ellen, az NMHH javára ítélt a Klubrádió NMHH Médiatanácsa ellen indított perében, írja a Klubrádió oldala.

Kedden hirdettek ítéletet a Klubrádió hónapok óta húzódó ügyében. Az aktuális pert a rádió az NMHH Médiatanácsa ellen indította: mint a Klubrádió oldala írja, azért fordultak bírósághoz, mert szerintük a Médiatanács álindokokkal, jogsértő módon zárta ki a 92.9-es frekvencia használatára kiírt pályázatból a rádiót.

Korábban a Fővárosi Törvényszék elutasította a Klubrádió keresetét, majd a Kúriára vitték az ügyet, de itt a Kúria arra jutott, hogy a felperes Klubrádió tévesen állította, hogy jogszerűtlenül utasították el a frekvenciajogosultság meghosszabbítására vonatkozó kérelmüket.

Ekkor derült ki az is, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a Klubrádió ügyében, mivel a Bizottság szerint a Médiatanács erősen megkérdőjelezhető indokokra hivatkozva utasította el a Klubrádió frekvenciahasználati kérelmét. Mint írják, a rádió jogosultságának megújítását elutasító határozatai aránytalanok és átláthatatlanok voltak, így sértették az uniós jogot.

Augusztusban az Alkotmánybírósághoz is fordultak, beadványuk szerint azért, mert sérült az egyenlő bánásmód, egyenlő elbírálás elve. A Klubrádió szerint más rádiók esetében is előfordult hasonló, sőt súlyosabb jogsértés is, mégis meghosszabbították a műsorszolgáltatási szerződéseiket.

A 92.9-es frekvenciára 2014-ben költözött a Klubrádió az addig használt 95.3-ról, elölről kezdve ezzel a korábban elnyert 7 éves jogosultságát a sugárzásra. 2020 végén a fideszes delegáltakból álló Médiatanács nem újította meg a rádió frekvenciahasználati jogosultságát, és elkezdte előkészíteni a pályázatot a 92.9 használatára.

Április elején a Médiatanács végül úgy döntött, hogy május 3. és október 29. között, ideiglenesen a Spirit FM szólhat a frekvencián. A döntés, illetve az, hogy az ATV-közeli Spirit FM „elfoglalta” a frekvenciát, amiért továbbra is küzd a Klubrádió, sokakat felháborított, például Tamás Gáspár Miklós az ATV és a Spirit bojkottjára szólított fel, Hadházy Ákos is a bojkott mellett döntött. Az ATV/Spirit úgy reagált, hogy az nem segítene a Klubrádión, ha ők nem sugároznának a frekvencián. A rádió utolsó napjait itt mutattuk be:

A Klubrádió elhallgattatásáról bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!