Orbán Balázs: Nem meglepő, hogy a valóságtól elrugaszkodott gondolatokat lehet olvasni a sajtóban

2021. november 11. – 18:52

frissítve

Orbán Balázs: Nem meglepő, hogy a valóságtól elrugaszkodott gondolatokat lehet olvasni a sajtóban
Orbán Balázs beszédet mond az MCC nemzetközi médiakonferenciáján 2021. november 11-én – Fotó: Soós Lajos / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A technológiai vívmányok által megváltoztatott médiatérben a sajtó elveszítette kizárólagos tájékoztatási funkcióját, sok esetben egyre inkább politizáló szereplővé válik – állítja Orbán Balázs. Ennek fényében pedig az államtitkár szerint

nem meglepő, hogy a valóságtól elrugaszkodott gondolatokat lehet olvasni a sajtóban.

Minderről az 500 milliárd forinttal teletömött Mathias Corvinus Collegium (MCC) Szabad véleménynyilvánítás a digitális korban című nemzetközi médiakonferenciáján beszélt a Miniszterelnökség államtitkára, aki egyben az MCC kuratóriumi elnöke is.

Orbán szerint Magyarországról sokszor írnak úgy, hogy a hatalmon lévő jobboldali kormány felszámolta a médiapluralizmust, a szabad sajtót, a vélemények sokszínűségét, ez azonban hamis vád, amelytől állítása szerint az igazság nem is állhatna távolabb.

Orbán Balázs szerint ugyanakkor ez a – főként balliberálisok által festett – lesújtó kép tipikus tünete annak a jelenségnek, hogy a sajtó egyre inkább politizál.

Mindeközben tény, hogy a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet sajtószabadság-indexe szerint Magyarország 2006-ban még a világ élvonalába tartozott, a tizedik legjobb helyzetben lévő országnak számított, és még 2010-ben is a 23. volt. Azóta viszont évről évre romlott a helyzet, és ma már ott tartunk, hogy a 92. helyével hazánk utolsó előtti helyen áll az EU országai között.

Az államtitkár előadásában arról is beszélt az MTI tudósítása szerint, hogy a nyilvánosságot formáló szereplők a történelem során jórészt végig monopolhelyzetben voltak. A feudális rendszerek felbomlásával, a polgárosodással egyre nőtt a népesség igénye arra, hogy beleszóljon a közügyekbe. A parlamentáris demokráciák létrejöttével alapvetően átalakult a sajtó szerepe, az egész nyilvánosság demokratizálódott.

Az internet pedig újabb döntő forradalmi változást indított el. Orbán úgy gondolja, hogy a digitális innovációk könnyebbé tehetik az emberek életét, de egyszersmind kihívást is jelentenek.

A technológia előretörésével „egy új intellektuális divat uralkodott el”, és a liberalizmus behódolt ennek a „szellemi széljárásnak”

– fogalmazott az államtitkár. A mostani progresszív liberálisok szerinte úgy gondolják, hogy fel kell világosítani, öntudatra kell ébreszteni az embereket. A sajtó feladatának a liberális politikai program képviseletét tartják, nem pedig a hiteles tájékoztatást, a vélemények sokszínűségének megőrzését. A magukat liberálisoknak tekintő médiumok önmeghatározásuk szerint mindig függetlenek és objektívek, miközben ítélőszék elé állítanak mindenkit, aki másként gondolkodik – jelentette ki az államtitkár.

Orbán Balázs állítja: a néhány megmaradt klasszikus liberális sajtóorgánum mellett a konzervatív médiapiaci szereplők feladatává vált, hogy tájékoztassanak, érvényesítsék a hír szentségét.

Az új liberális médiumok ugyanis kiléptek a korábbi keretek közül, egyértelmű szerepet vállalnak a politikai, ideológiai küzdelmekben.

Orbán Viktornak és legrégebbi politikustársainak harminc éve az az alapállásuk, hogy a sajtó ellenük van, az újságírók mindig a Fidesz ellenfeleit segítik. Ez a hangulat ugyanúgy visszaköszönt Orbán 2019-es kormányinfóján – ahol a hazai és nemzetközi sajtó képviselői előtt kijelentette, hogy több újságíró van ellene, mint mellette, „de úgy látszik, hogy ilyen körülmények között is lehet nyerni” –, mint a párt 1994-es választási kudarcát követő helyzetértékelésében, amely a vereség egyik fő okát a Fidesszel ellenséges médiafölényben látta. Korábban komplex cikkünkben végigvettük a hazai médiakörnyezet alakulását, és bemutattuk, hogy állt elő az a helyzet, hogy a legtöbb hazai tévé, rádió, nyomtatott és internetes lap tulajdonosi körének valamilyen úton-módon köze van a kormányzati politikához, politikusokhoz.

Vezető fideszes politikusok előszeretettel beszélnek arról, hogy a kormánynak semmi köze a magyar médiában elmúlt években történt drasztikus átalakuláshoz, és azt is hangoztatják, hogy minden rendben, és kiegyenlítettek az erőviszonyok. Ehhez képest az elmúlt években minden pontosan Orbán Viktor szándékának és politikai céljainak megfelelően történt a hazai sajtóban, a kormányfő pedig olyan befolyásra tett szert, amit politikai ellenfelei megközelíteni sem tudnak. Minderről itt írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!