Riporterek Határok Nélkül: Tovább romlott a sajtószabadság helyzete Magyarországon

2021. április 20. – 08:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet kedden közzétett friss jelentése szerint Magyarországon az elmúlt évben tovább romlott a sajtószabadság helyzete:

Magyarország 92. helyen áll a világ országai között, legutóbb 89. volt. Az Európai Uniót nézve már csak Bulgáriában rosszabb a sajtó helyzete, miközben olyan európai országok is előttünk vannak a listán, mint Albánia, Moldova és Észak-Macedónia.

A jelentés szerint a koronavírus-járványt kihasználva Orbán Viktor kormánya tovább növelte befolyását a magyar média felett, ami például a lengyel és a szlovák kormány számára is példaként szolgálhat.

A járvány kezdetekor olyan törvényeket fogadtak el, amelyek alapján fake news terjesztésének vádjával újságírókat fenyegethettek, illetve a járványra hivatkozva tovább nehezítették a közérdekű adatok megismerhetőségét. A drónfelvételek készítésére vonatkozó törvénymódosítást is úgy értékelték, mint ami szűkítette a sajtó mozgásterét. Sérült a média sokszínűsége is, az RSF jelentése a Klubrádió és az Index ügyét említi példaként, a Szabad Európa és a Telex elindulását viszont a pozitív fejlemények közé sorolták.

A listát egyébként Norvégia vezeti a finnek és a svédek előtt, Eritrea áll az utolsó helyen, Észak-Koreát, Türkmenisztánt és Kínát megelőzve.

Legutóbb ebben a cikkünkben foglaltuk össze, hogyan nőtt Orbán befolyása a hazai média felett az elmúlt években.

A Telexben szeretnénk a mostoha hazai sajtóhelyzeten változtatni, szeretnénk tényszerű információkkal ellátni a magyar olvasókat. Olvasói támogatásokból működünk, ha fontosnak tartja a létezésünket és a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass