A Velence Korzó üzemeltetője szerint nem lehet minden ingyenes, de magánterületet zártak el

2021. november 5. – 21:25

Másolás

Vágólapra másolva

Nem közterületet, hanem magánterületet zártak el – ezt állítja friss Facebook-bejegyzésében a Velence Korzót üzemeltető Gomi Kft., amely a tópart megközelítését lehetetlenné tevő kerítést húzott fel nemrégiben, majd a parkolók elzárásának is nekiállt.

A cég álláspontja szerint a kerítésre azért lett volna szükség, mert a fontos napi karbantartási munkálatokat így lehetett volna a „leggyorsabban és leghatásosabban” megoldani. A parkolóról azt írták, hogy „egy modern parkolórendszer kiépítésével kulturáltabbá” akarták tenni azt. A Gomi Kft. erős csúsztatásnak nevezte, hogy építési engedély nélkül szándékoznának bármiféle munkát elvégezni. Azt állítják, hogy a parkolórendszer kialakításához semmilyen engedélyt nem kell beszerezniük, ugyanis „már eleve így volt tervezve és egyben engedélyezve a kezdetekkor, mi csak élünk ezzel a jogunkkal”.

A parkolóban kihelyezett akadály – Fotó: Velence Város Hivatalos Oldala/Facebook
A parkolóban kihelyezett akadály – Fotó: Velence Város Hivatalos Oldala/Facebook

A Velence Korzó üzemeltetője vitatja azt, hogy a város önkormányzata jogosan kapott birtokvédelmet, egyben azt állítja, hogy „jogszerű és tényeken alapuló birtokvédelmet” csak a Gomi Kft. kért és kapott. A Facebook-bejegyzésben előkerül továbbá, hogy

  • üzemeltetése, fenntartása rendkívül költséges;
  • a Gomi Kft. bérleti díjat fizet;
  • illetve hogy „nem volt, és nem is lehet mindig minden ingyenes a Korzón, mint ahogyan manapság sehol, semmi sincs ingyen, mindennek valaki állja a költségeit”.

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, az önkormányzati tulajdonú korzó miatt hónapok óta háborúzik a velencei önkormányzat és az üzemeltető Gomi Kft.

A 2014-ben átadott korzó és a strand üzemeltetését a Gomi Kft. nyerte el, az indulás óta ők viszik a feladatot, és 2030-ig van érvényben a szerződésük az önkormányzattal. Ehhez képest az együttműködés a terület tulajdonosával korántsem zökkenőmentes. A strand egy részét már tavasszal is lezárták egy kerítéssel, aztán október elején a teljes területet bekerítették. A kerítés miatt nem lehetett megközelíteni a büféket és a vízpartot sem. Ezután kezdeményezett birtokvédelmi eljárást a város polgármestere, Gerhard Ákos. Alig két hete a székesfehérvári jegyző birtokháborítást állapított meg, és arra utasította a vállalkozást, hogy bontsa el a part megközelítését lehetetlenné tevő kerítést.

A nagy kerítésvita aztán a héten újabb epizódhoz érkezett, amikor a velencei önkormányzat barkácsmegoldásokból arra következtetett, hogy a korzó parkolójának elzárására készülnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!