És az ön kedvenc megmondóembere kit támogat, Dobrevet vagy Márki-Zayt?

2021. október 16. – 09:17

Másolás

Vágólapra másolva

Már persze, ha a kört leszűkítjük az állást foglaló, így értelemszerűen ellenzéki megmondóemberekre. Böngéssze végig a Telex előválasztásos támogatói listáját!

Magyarországon szokatlan dolog zajlik a napokban: két olyan politikus között lehet választani, akikre nem alkalmazható a „zavarjuk el kormányból / tartsuk kormányon”, „éljen Orbán / vesszen Orbán” leegyszerűsítés, hiszen egyikük sincs kormányon, és mindketten le akarják váltani Orbánt. Ráadásul a „van pártom, tudom, hogy kit választok” logika sem feltétlenül illik Dobrev Klárára és Márki-Zay Péterre száz százalékig, elég csak az MSZP széthúzására, vagy a Jobbik hallgatására gondolni.

Persze el lehet helyezni őket világos politikai-érzelmi törésvonalakon, hogy például Gyurcsányhoz köze van vagy nincs, inkább balközép vagy inkább jobbközép, pártokhoz beágyazott vagy pártokon kívüli, de mégiscsak meghaladják az 1990 óta ismert klasszikus népies-urbánus megosztottságot, szóval korántsem egyértelmű, hogy az ellenzéki térfélen ki kit támogat.

Szóval lett némi súlya annak, hogy a két politikus kiket tud maga mellé állítani az előválasztási kampány kiélezett második fordulójában.

Összeszedtük ezért azokat a véleményvezéreket, megmondóembereket, értelmiségieket, celebeket, expolitikusokat, akik a jelenlegi politikai téren kívülről, azaz például nem regnáló polgármesterként álltak ki valaki mellett Karácsony Gergely visszalépése óta.

Így aki szeretne még gyorsan választani a két politikus között, de nem tud, megnézheti, hogy kedvence kire tette le a voksát, és mindjárt könnyebb lesz az ikszet behúzni. De nézheti úgy is, hogy a listáról kit gyűlöl szívből, kinek a kiállása kínos egy jelöltre nézve.

Mindkét oldalnál vannak meglepetések, például az egykor progresszív SZDSZ-esként ismert Gusztos Péter simán Dobrevre tette a voksát, míg mondjuk a nyíltan leszbikus Ungár Klárát nem érdekelték Márki-Zaynak azon húzásai, amelyben egyes közszereplők homoszexualitására célozgatott, hogy ezzel támadja vissza a homofób Fidesz-propagandát. De érdemes megfigyelni azt is, hogy a régi SZDSZ-esek, az egy generációba tartozó Haraszti Miklós és Kuncze Gábor kétfelé ikszelt. Az is érdekes, hogy olyanok is megszólaltak a mostani Dobrev/MZP versengésben, akik nem nagyon szoktak állást foglalni pártpolitikai ügyekben, például Király Júlia, az MNB ex-alelnöke, Röhrig Géza színész, vagy akár Demszky Gábor ex-főpolgármester. Noha értelemszerűen nincs a táblázatban, ha már véleményvezérekről és véleményekről beszélünk, érdemes megemlíteni, hogy Tamás Gáspár Miklós senkit nem tud támogatni.

Jó böngészést!

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass