Ha a Fidesz támogatja Volner javaslatát, akár egy napon is tarthatják a választást és a nemváltó műtétekről szóló népszavazást

2021. október 13. – 19:39

Másolás

Vágólapra másolva

Volner János kedden olyan törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amivel eltöröltetné azt a szabályt, ami alapján eddig nem lehetett egy napon népszavazást, illetve országgyűlési, önkormányzati vagy EP-választást tartani – írja a 444.

Volner indoklása szerint ez azért lenne jó, mert logisztikailag sokkal könnyebb egy időben lebonyolítani a szavazásokat, ráadásul költséghatékonyabb is lenne egyben letudni a két szavazást.

„Több milliárd forintot spórolhatunk a magyar adófizetőknek, ha az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatomat. Ellenzéki és kormánypárti országgyűlési képviselők is megfogalmazták azt a teljesen észszerű felvetést, mennyire jó lenne egy napon tartani a népszavazásokat az országgyűlési választásokkal. Egy népszavazás megrendezése kb. 6 milliárd forintba kerül, ezekből ráadásul rögtön kettő is akad: itt van a gyermekvédelmi népszavazás, és Karácsony Gergely is népszavazást szeretne a saját kérdéseiről” – írta Facebook-oldalán a 2018-ig a Jobbikban politizáló, majd a Mi Hazánk Mozgalom környékén megfordult, azóta saját pártot alapító Volner.

Volner János – Fotó: Soós Lajos / MTI
Volner János – Fotó: Soós Lajos / MTI

A beterjesztett javaslat részleteiből kiderül, hogy nem igazán kedvez az ellenzék népszavazási kezdeményezésének, mert az aláírásgyűjtésnél a tulajdonos engedélyéhez kötné, hogy a kezdeményezők a közforgalom számára nyitva álló magánterületen gyűjthetnek-e aláírásokat. Ezzel szemben a kormány által kezdeményezett népszavazásához eleve nem kell aláírásokat gyűjteni. A Volner Párt korábban a Kúrián támadta meg az ellenzék népszavazási kérdéseit.

Volner javaslata a jogorvoslat benyújtásának, valamint az alkotmányjogi panasz benyújtásának határidejét is ötről három napra csökkentené. Míg eddig a szavazólapon csak egy javaslat szerepelhetett, mostantól, ha a kezdeményező azonos, akkor az összes javaslat egy lapra kerülne föl. Ilyenkor a szavazatok érvényességét kérdésenként kellene vizsgálni.

Volner bízhat a Fidesz támogatásában, mivel a javaslat több pontja is kétharmadot igényel. A képviselőnek tavaly ősszel is volt olyan törvénymódosítási javaslata, amit a Fidesz támogatott. Például így szavazták meg azt a szabályt, ami szerint a korábbi 27 helyett 71 egyéni választókerületben kell jelöltet indítaniuk azoknak a pártoknak, amelyek országos listát akarnak állítani. Ezzel lényegében egy közös listára terelték az ellenzéki pártokat. Ha Volner mostani módosítója is átmegy a parlamenten, akkor a Fidesz összehangolhatja a választási kampányt az óvodások nemváltó műtétjéről kezdeményezett népszavazással. Az Orbán Viktor által benyújtott népszavazási kérdésekről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!