Hatan is megtámadták Karácsony népszavazási kérdéseit

2021. szeptember 14. – 18:15

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely mindkét hitelesített népszavazási kérdését megtámadták a Kúrián: a Fudan-referendumról szólót magánszemélyek és a Volner Párt, míg az álláskeresési járadék 9 hónapra hosszabbításáról szólót magánszemélyek és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is.

Hat felülvizsgálati kérelem is érkezett a szeptember 14-i, 16 órás jogorvoslati határidőig Karácsony Gergely főpolgármesternek a Nemzeti Választási BIzottság (NVB) által augusztus 30-án jóváhagyott népszavazási kezdeményezéseire – tudta meg a hvg.hu a Nemzeti Választási Irodától (NVI).

Az NVI tájékoztatása szerint a Fudan Egyetem beruházásáról szóló népszavazást hitelesítő határozattal szemben három felülvizsgálati kérelmet adtak be: kettőt magánszemélyek, egyet pedig az exjobbikos Volner János pártja, a Volner Párt.

A másik, az álláskeresési járadék (korábbi nevén munkanélküli segély) folyósításának 3 hónapról 9 hónapra emelését célzó kérdést szintén hárman támadták meg: két magánszemély és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Mint arról beszámoltunk, Karácsony Gergely által benyújtott öt népszavazási kérdésből kettőt támogatott a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), így azokban vita nélkül megkezdődhetett az aláírásgyűjtés.

A két átengedett kérdés a következő:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A Kúriának 90 napja van elbírálni a felülvizsgálati kérelmeket, e döntés ellen pedig további jogorvoslatnak már nincs helye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!