Karácsony szerint legalább két kérdéssel lesz valódi népszavazás is a kormány kamunépszavazása mellett

2021. augusztus 30. – 20:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Örülök, hogy ebben a két kérdésben nem állt a választói akarat útjába, de a másik három kérdésről is azt gondolom, hogy az elutasító indoklás nem volt megalapozott, megyünk a Kúriára, kell a jövővédő népszavazás” – így kommentálta Karácsony Gergely, hogy az általa benyújtott öt népszavazási kérdésből kettőt támogatott a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), így azokban vita nélkül megkezdődhet az aláírásgyűjtés.

Az elutasított kérdésekről és az NVB erről szóló vitájáról itt olvashatja cikkünket.

A két átengedett kérdés a következő:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A főpolgármester – és az MSZP–Párbeszéd-LMP miniszterelnökjelölt-jelöltje – szerint kezdődhet az aláírásgyűjtés, a 200 ezer aláírás hamar meg is lesz, és ha „a Fidesz nem húzza az időt”, akkor tartható a menetrend, hogy a népszavazást még az országgyűlési választások előtt megtartsák.

Karácsony ezt azért is tartja fontosnak, mert félő, hogy a kormány szűkítené a mozgásteret, és „olyan döntéseket hoz, amelyek a következő kormánynak jogi vitákat eredményezne”.

Nem kellene közös népszavazás a kormány kérdéseivel

Július végén az NVB már jóváhagyta az Orbán Viktor által bejelentett népszavazási kérdéseket, így nem lehetetlen, hogy a két kezdeményezésből egy időben lesz népszavazás.

Ha így lesz, akkor Karácsony szerint azt fogják kérni a választóktól, hogy menjenek el szavazni, válaszoljanak az általa javasolt kérdésekre, és ne válaszoljanak a kormányéira.

A kormány kérdéseit Karácsony „a népszavazás intézményébe bújtatott nettó politikai félrevezetésnek” és álkérdéseknek minősítette, ezért jobban örülne, ha azokról külön referendum lenne.

„Jobb lenne, ha külön lenne egy valódi népszavazás és egy kamunépszavazás.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!