Orosz Anna veszi át a Momentum vezetését

Legfontosabb

2021. október 11. – 14:11

frissítve

Orosz Anna veszi át a Momentum vezetését
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Orosz Anna veszi át a Momentum vezetését, miután a párt korábbi elnöke, Fekete-Győr András az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelölti versenyében a vártnál gyengébben szerepelt, messze elmaradva saját pártjának támogatottságától. Ő maga 3,5 százalékot szerzett, miközben pártja a 106 egyéni körzetből 15-ben indíthat összellenzéki támogatással jelöltet a Fidesz ellen a jövő évi parlamenti választáson. A párt alapításában kulcsszerepet játszó Fekete-Győr vasárnap bukta el a saját maga ellen kért bizalmi szavazást.

A Széll Kálmán téren hétfőn tartott sajtótájékoztatón a leköszönő Fekete-Győr András arról beszélt, hogy a Momentum erősödni tudott az előválasztás első fordulója után. A vasárnapi bizalmi szavazásról azt mondta, a miniszterelnök-jelölti eredmények alapján a küldöttek úgy döntöttek, hogy rá „máshol van szükség”. 27 éves kora óta volt a Momentum elnöke, most 32 éves, 5 és fél évig volt a párt vezetője – sorolta. Egy centrista középpártot építettek, egy olyan közösséget, ami hisz abban, hogy a politikának vissza kell adni a becsületét és a tisztességét – mondta. Legyen egy szabadabb, képzettebb, gazdagabb ország Magyarországból, továbbra is ezért dolgozik a politikában Fekete-Győr, aki megköszönte a támogatást.

Orosz Anna arról beszélt, hogy vasárnap a párt küldöttgyűlése nem szavazott bizalmat Fekete-Győrnek, ezért Orosz ügyvezető elnökként automatikusan a párt vezetője lett addig, amíg meg nem választják az új elnököt. A párt új vezetője azt mondta, emberséges, igazságos és zöld Magyarországért fog dolgozni. Az ellenzéki előválasztás első fordulóját „katarzisnak” nevezte. Megismételte, hogy a párt Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztás második fordulójában.

A Telex kérdésére Fekete-Győr arról beszélt, hogy szerencsétlen kijelentés volt az a korábbi mondata, hogy a Momentum „királycsináló lehet” az előválasztás második fordulójában. Kérdeztük azt is, hogy mi a véleménye arról, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök kifogásolta, hogy Márki-Zay „gyurcsányozik”. Fekete-Győr szerint nagyon nagy a tét, de messze nem olyan durva az előválasztás hangneme, mint mondjuk az USA-ban. És jó, ha még most jönnek elő ezek az egymással kapcsolatos „demokratikus kritikák”, ezeket mérlegelve tudnak megfelelő döntést hozni a választók.

Valóban volt olyan kritika párton belül Fekete-Győrrel szemben, hogy nem járta megfelelő mértékben a vidéket, és hogy rosszul szerepelt a Partizán egy korábbi műsorában? – érkezett egy másik kérdés. Fekete-Győr szerint a jelöltjeik 95 százalékát meglátogatta a kampány során, ezzel szerinte nem lehetett gond. A Partizán-interjúról viszont elismerte, hogy „földbe állt” akkor a párt kampánya.

Orosz Anna szerint a párt stratégiája alapvetően nem fog változni Fekete-Győr elnöki pozícióból való távozásával.

Fekete-Győr szerint még „érni, tapasztalni” kell, mert fiatal pártról van szó.

Egy belső felmérésben a párttagok 65 százaléka Márki-Zayt támogatta

Nehéz viták voltak azelőtt, hogy beálltak Márki-Zay mögé Karácsony helyett. Fekete-Győr azt mondta, a párt arra várt, hogy a két jelölt eldöntse, ki kinek a javára lép vissza, de ez nem sikerült, ezután a Momentumnak döntenie kellett.

Volt egy belső felmérésük, amelyben Márki-Zay és Karácsony Gergely közül a párttagok 65 százaléka Márki-Zayt támogatta.

Orosz Anna szerint Márki-Zay a garancia a tiszta politikára, és arra, hogy a Fidesz által lerombolt jogállami alapokat visszaépítsék.

Fekete-Győr nem tud még arra a kérdésre válaszolni, hogy formális pozíciót is vállalna-e a közeljövőben, de minden erejével a Momentum sikerén fog dolgozni a választási kampányban. Orosz azt mondta, mindenképpen szeretné a párt, hogy Fekete-Győr rajta legyen a közös ellenzéki pártlistán. Fekete-Győr szerint teljesen normális, hogy a pártban rotáció van, ez is mutatja, hogy a közösség „nem fog elfideszesedni”.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Egy újságíró megkérdezte, tudják-e már, hogy mennyi helyet kapna a közös pártlistán a Momentum abban az esetben, ha Dobrev nyerne. Semmilyen erre vonatkozó megegyezés nincs, és ugyanez igaz arra az esetre is, ha Márki-Zay nyer. „Nincs erre még képlet„ – mondta Orosz Anna.

Orosz Anna arról is beszélt, hogy a párt küldöttgyűlése bizalmat szavazott a párt elnökségének, tehát a hattagú testület marad az eddigi összetételben, és minél előbb szeretnék megtartani az elnök személyéről döntő küldöttgyűlést.

A sajtótájékoztatót többször megzavarták egy szitkozódó férfi bekiabálásai, akinek nem lehetett pontosan kivenni a szavaiból, hogy kivel vagy mivel is van baja, viszont a Momentum sajtóreferensét egy alkalommal megütötte, majd egy lökdösődés erejéig később is visszatért a helyszínre. A bekiabált mondatai alapján azonban nem biztos, hogy pontosan tudta, milyen eseményen van.

Fekete-Győr más pozícióban folytatja

A Széll Kálmán téren hétfőn tartott sajtótájékoztató előtt néhány órával már sejthető volt, hogy ügyvezetőként a párt vezetését Orosz veszi át, miután erről posztolt a momentumos budapesti főpolgármester-helyettes.

Ezzel véget ért egy korszak. Egy olyan korszak, amelynek András meghatározó szereplője volt – személyisége lenyomatát a párt magán viseli. De úgy zárul le ez a korszak, hogy András velünk marad és ahogy eddig, csak más pozícióban, folytatja a munkát a közösségért” – írta Kerpel-Fronius Gábor, nagyra értékelve mindazt, amit Fekete-Győr a párt kezdeti szakaszában a Momentum létrehozásáért és a 2018-as választási eredmény után a megerősítéséért tett.

Az előválasztási eredmények első kiértékelése után Fekete-Győr, és az országos elnökségi tag Hajnal Miklós is arról beszélt, hogy nem tűnik indokoltnak az elnökváltás. Orosz Anna ennél árnyaltabban fogalmazott, de a leváltás lehetőségéről ő sem beszélt.

Hajnal és Orosz megerősödött a megmérettetésben, hiszen az előválasztás 15 momentumos nyertese között vannak: Hajnal a választásra jogosultak 18 százalékát megmozgató versenyben nyert szorosan, Orosz pedig a DK jelöltje, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettest győzte le nagy fölénnyel, 8445 szavazattal, szemben a 3801-gyel.

Miután Fekete-Győr ötödik lett – ez önmagában még nem lett volna csalódás, az már igen, hogy csupán 3,5 százalékot ért el, 20 ezer szavazatot, ami alig negyede a szintén alulteljesítő Jakab Péter Jobbik-elnök negyedik helyet jelentő eredményének –, felmerült a kérdés, hogy kit támogatna a Momentum a második fordulóban az összellenzéki kormányfőjelölti versenyben, amelyben akkor a győztes Dobrev Klára mellett Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter maradt állva, utóbbiak 27 és 20 százalékos eredménnyel.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Fekete-Győr eleinte nyilvánosan mindkét utóbbi jelöltet egyformán jónak tartotta, a hangsúlyt csak arra helyezte, hogy a párt nem a DK-s Dobrevben látja a változást. Ezután információk szerint a tandem támogatását preferálta, amikor felmerült, hogy Márki-Zay és Karácsony közösen folytatnák a versenyt, később döntve el, hogy melyikük lenne a miniszterelnök-jelölt és melyikük a miniszterelnök-jelölt helyettese. (Pedig ez valójában kettejük visszalépésekről szóló tárgyalásának csak egy köztes fejezete volt, sejteni lehetett, hogy az országos előválasztási bizottság ezt a megoldást nem fogja támogatni, ez végül egyszerűen a váratlanul jól szerepelt hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay taktikai javaslata volt.)

Miután kettejük között a visszalépések elmaradni látszottak, a Momentum arról döntött, hogy Márki-Zayt támogatja. Ez végül döntőnek bizonyult abban, hogy ezután az MSZP–Párbeszéd–LMP által jelölt Karácsony mégis visszalépett Márki-Zay javára. Ezzel eggyel közelebb lépett a Momentum ahhoz, amiről Fekete-Győr beszélt az előválasztás végén, azaz ahhoz, hogy királycsinálók lehetnek az összellenzéki kormányfőjelölt kiválasztásában.

Információk szerint a Márki-Zay melletti kiállást Orosz támogatta határozottabban, ami már jelezte pozíciója párton belüli erősödését.

Elment, visszatért

Orosz a Momentum kezdeti szakaszától jelen volt a mozgalomban, amely a Nolimpiával, a budapesti olimpia megtartásáról kezdeményezett népszavazással jelent meg, amelyet megelőzve a Fidesz inkább lemondott az olimpia megszervezéséért zajló versenyfutásról. Az akció sikere alapozta meg a Momentum párttá alakulását.

Orosz 2017-18-ban a párt elnökségi tagja is volt, ám miután a Momentum 2018-ban nem került be a parlamentbe, posztjáról lemondott, és a Political Capital elemzője lett.

2019 nyarán azonban visszatért, az önkormányzati választáson Újbudán mandátumot nyert, majd a testület alpolgármesterré is választotta, ezután tavaly nyáron a Momentum ismét beválasztotta az országos elnökségébe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!