Nem várta meg, míg felmentik, inkább lemondott a karlendítős fotója miatt az ózdi alpolgármester

2021. október 07. – 12:41

frissítve

Nem várta meg, míg felmentik, inkább lemondott a karlendítős fotója miatt az ózdi alpolgármester
A kompromittáló fotó után Farkas Péter Barnabás ellátogatott a Páva utcai Holokausztmúzeumba, bocsánatot kérve a karlendítésért – Forrás: Farkas Péter Barnabás videóbejátszása a bocsánatkérésől.

Másolás

Vágólapra másolva

A korábbi és a jelenlegi alpolgármesterről is megjelent náci karlendítős kép után az utóbbi lemondott pozíciójáról, de mindketten önkormányzati képviselők maradnak. A képek kiszivárogtatását a korábbi alpolgármester az elveszített telefonjára vezeti vissza. Az ügy kapcsán azonban az ózdi Jobbikon belüli konfliktus is kirajzolódik, amelyben a korábbi alpolgármester szerint Janiczak Dávid polgármester „egyedül maradt egy kiüresedett várban”.

Október 31-i hatállyal lemondott Ózd alpolgármestere, akiről két náci karlendítős fotó került nyilvánosságra. Farkas Péter Barnabás ugyanakkor továbbra is önkormányzati képviselő marad.

A politikus mindkét fényképe egy Katowicében készült, a holokausztot bemutató múzeum épületénél. Az elsőről az alpolgármester azt mondta, csupán egy félreérthető mozdulat, mert valójában integetett a többieknek, a második viszont már egyértelműbben idézte a náci karlendítést. Közben ugyanezen az alkalmon készült másik kép is előkerült, ahol a korábbi, szintén jobbikos alpolgármester is karját lendíti, megidézve ujjaival Adolf Hitler bajuszát is. A korábbi és a most lemondott alpolgármester egymást fotózhatta három évvel ezelőtt.

A történtek miatt Farkas megbízatásáról szavazást tartott volna az önkormányzat, ám még ez előtt lemondott az alpolgármesteri pozíciójáról.

Az új alpolgármester személyéről szóló tárgyalások ezután kezdődnek meg, ezért konkrétumokat erről egyelőre nem tudott mondani a Jobbik színeiben a várost hét éve irányító, most is csak 34 éves polgármester.

Szerinte a fotó elkészülte „elfogadhatatlan gyalázat, de az még gyalázatosabb, hogy a fotó készítője volt az, aki ezt az egész médiahadjáratot elindította vagy támogatta” – mondta Janiczak, utalva Fidrus Péter korábbi alpolgármester szerepére. A polgármester szerint ugyanis, ha a fotó készítője – aki tehát saját maga is alanya volt hasonló fotóknak – úgy gondolta, hogy a 2018-ban készített képek elfogadhatatlanok, kérdés, miért várt vele három évet, és miért épp az ellenzéki előválasztás előtt dobta be. (Farkas Péter Barnabás volt az előválasztáson a Jobbik jelöltje a DK, az LMP és a Momentum támogatásával, ám a képek nyilvánosságra kerülése után a pártok sorra léptek ki mögüle, végül veszített.)

„Három évvel később közzétéve kérdés, mi volt a valós motiváció” – jegyezte meg. Szerinte nem pártok közötti ügy, hanem személyes érdek lehet a háttérben. A történteket az időzítés miatt – hangsúlyozva, hogy maga a tett elfogadhatatlan – mégis felfújásnak érzi.

Janiczak szerint a minősíthetetlen karlendítés nem tükrözi a muzeológus, népművelő Farkas személyes világlátását. „Szerencsétlen tett volt, belement egy fotózkodásba, amibe nem kellett volna.”

Az új alpolgármester átvilágításával kapcsolatban Janiczak azt mondta, nem csak a facebookos előéletet kell alaposabban átnézni. Ugyanakkor „olyan ember, aki hibátlan, nincsen, mind gyarló emberek vagyunk, mindenkinek van az előéletében felfújható dolog. Az alpolgármesteri posztra konszenzusos jelöltet kell találni” – mondta a polgármester, megjegyezve, hogy ennek konkrét időpontja nincsen, a szabályozás azt mondja ki, hogy a közgyűlés egyik tagja közül kell választani egy alpolgármestert.

A Jobbikban gyakrabban akadhat ilyen fotó

Janiczak elismeri, hogy a Jobbik eredettörténetének ismeretében akadhatnak olyan szélsőséges nézeteket vallók, akik azt gondolták korábban, hogy a Jobbikban megtalálták ideológiai otthonukat. „De a Jobbik megtisztult, kivetette magából a szélsőségeseket” – mondta, megismételve, hogy a két korábbi alpolgármester, „de legalábbis Farkas” estében a karlendítés nem jelenti, hogy antiszemita nézeteket vallanának.

Farkas bocsánatot kért a fotók miatt. „Nem volt semmi ártó szándék vagy gúny, amivel megbántani szándékoztam volna a zsidóságot” – mondta egy videóbejátszásban, amelyet a Páva utcai Holokausztmúzeum előtt készített. „A pár napja napvilágot látott fotókkal kapcsolatban szeretném elmondani, hogy mélységesen sajnálom.” Farkas a múzeumhoz a Magyarországi Zsidók Hitközsége (Mazsihisz) kérésére látogatott el. „Szembesültem mindazon borzalmakkal, amelyeket egy nép ellen elkövettek” – mondta a volt alpolgármester a múzeum megtekintése után. „A zsidóság ellen elkövetett bűntettek soha nem szabad, hogy megismétlődjenek.”

Nem mond le megbízatásairól a korábbi alpolgármester

A Farkas Péter Barnabás előtti alpolgármester a saját magáról készült, Hitler-bajuszos képpel kapcsolatban a Telexnek elmondta: „otromba tréfa volt a fotózkodás, ami kettejük között zajlott le, bárkiről előkerülhet ilyen videó”, és ezért már bocsánatot kért azoktól, akiket megbántott. Fidrus Péter állítása szerint a Farkasról készült képek nem tőle kerültek nyilvánosságra – ahogy a róla készültek sem.

Telefonját néhány hete elveszítette, nem zárta ki, hogy a képekhez onnan jutottak hozzá illetéktelenek.

Fidrus jelenleg nemcsak a Jobbik önkormányzati képviselője Ózdon, de a közbeszerzési bizottság elnöke, a Távhő felügyelőbizottsági tagja és a polgármester referense is, megbízási szerződéssel. Janiczak a szerződésről azt mondta, ő nem bontja fel, várja, hogy Farkas alpolgármesteri pozíciójáról való lemondása után hogyan dönt saját pozícióiról Fidrus.

„A szerződés felbontásáról a polgármester dönthet” – reagált Fidrus, aki így pozícióiról nem szándékozik lemondani, ahogyan önkormányzati képviselői megbízatásáról sem. Szerinte erről Farkasnak sem kell lemondania, munkáját – ahogy az övét is – majd a választók ítélik meg a következő önkormányzati választáson. Elmondta, hogy „egyikük sem rasszista”, ő maga alapítványt is hozott létre képviselőként rászoruló roma gyermekek megsegítésére.

A gond szerinte nem az otromba tréfa a karlendítéssel, hanem az, hogy Farkas hazudott a képekről, és hazudott már korábban is, „amikor azt állította, hogy sem neki, sem a Jobbiknak nincsen köze ahhoz, hogy roma zsoldosok jöttek a városba a lakók megfélemlítésére”. Ehhez annyit fűzött hozzá, hogy talán az előválasztás MSZP-s jelöltje – a végül nyertes „Kiss Sándor által hozottak ellensúlyozására” érkezhettek. Fidrus szerint ebben is hazudott Farkas és abban is, hogy feddhetetlennek mondta magát, amikor az ellenzéki előválasztáson indult.

Fidrus szerint egyébként Kiss sincs és Farkasnak sem lett volna esélye a Fidesszel szemben 2022-ben, amikor a kormánypárt „szokásos, szavazási kedvet meghozó” lépésekbe fog. Ezzel a szavazók esetleges szervezett buszoztatására és a szavazólapok lefényképezésére utalt, ami ma már hivatalosan törvényesnek számít, erkölcsi értelemben azonban Fidrus szerint csalás.

Ami az új alpolgármestert illeti, Fidrus szerint Janiczaknak nehéz dolga lesz, mert „egyedül maradt a kiüresedett várban”. A polgármesternek „lesz ideje azon gondolkodni, hogy egy többségben lévő, erős önkormányzat tagjait veszítette el sorra, sokan kiléptek a Jobbikból is.” „Sokan voltunk, erősek voltunk, talán nem mindig más a hibás. Talán a polgármester végre magába néz, és visszatér a jó útra, amelyre közösen ráálltunk 2014-ben.”

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!