David Cornstein: Orbán kormányzása Magyarország történetének egyik legsikeresebb időszaka

2021. október 6. – 15:16

Másolás

Vágólapra másolva

Tökéletes kampányszöveget írt az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete, David Cornstein Orbán Viktor kormányzásáról – a véleménycikként megjelent szöveget az MTI szemlézte az amerikai Newsmax magazinból. Cornstein 2018 és 2020 között volt nagykövetként Magyarországon, amit „egy gyönyörű országnak” nevezett, „csodálatos emberekkel, akik szeretik az amerikaiakat”.

„Orbán Viktor 11 éves kormányzása Magyarország demokratikus történetének egyik legsikeresebb időszaka” – emelte ki elsőként a szövegből az állami hírügynökség. Persze „ahogy szövetségeseink többsége, Orbán kormánya sem tökéletes, de a miniszterelnök a nemzet hosszú távú érdekeit szem előtt tartva, az észszerűség mentén határozza meg politikája körvonalait”. A volt amerikai nagykövet szerint Orbán lépéseivel az Egyesült Államok előző elnöke, Donald Trump is egyetértene – akiről Cornstein korábban azt mondta, „mesés, fantasztikus és csodálatos elnök volt”.

David Cornstein és Orbán Viktor találkozója még 2020 márciusában – Fotó: Benko Vivien / MIniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
David Cornstein és Orbán Viktor találkozója még 2020 márciusában – Fotó: Benko Vivien / MIniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Cornstein példaértékűnek nevezte a magyar kormány adópolitikáját, a bevándorlásellenes fellépést, és megértő volt azzal kapcsolatban is, hogy Orbán egyre szorosabbra fűzné Magyarország kapcsolatát Oroszországgal.

„Orbán sokszor hangoztatta, hogy szeretne javítani a NATO és Oroszország viszonyán, hiszen ha Nyugat és Kelet acsarkodik, Magyarország veszít. Bölcs szavak”

– írta cikkében az MTI szemléje szerint a nagykövet.

Érdemes tudni a Newsmaxről, hogy ahhoz a médiaholdinghoz tartozik, ahova az ugyanezen nevű, keményvonalas jobboldali hírcsatorna is, ami például a tavalyi amerikai elnökválasztás után napokig nem ismerte el Joe Biden győzelmét. Cornstein cikke pedig valószínűleg annak a lobbitevékenységnek a része, amiben a magyar kormány megpróbálja minél szorosabbra fűzni a kapcsolatát az amerikai republikánusokkal – erről itt írtunk bővebben.

A közelmúltban járt már Magyarországon Mike Pence volt alelnök, Jeff Sessions volt igazságügyminiszter, és a rendkívül befolyásos, Donald Trump bizalmasának számító Fox News-műsorvezető Tucker Carlson is. A legnagyobb gurítás azonban az amerikai republikánusok nagy dzseborija, a CPAC (Conservative Political Action Conference) budapesti megrendezése lehet jövő márciusban.

Azonban nem mindenki szívleli a Fidesz tevékenységét az amerikai jobboldalon: Mitt Romney, a republikánusok 2012-es elnökjelöltje szerint Magyarország a fejlett világ legkevésbé szabad országainak egyike, Orbán Viktor pedig „cenzúrázza a médiát az országában, figyelmen kívül hagyja a nép akaratát a választásokon, vagyont halmoz fel magának és a haverjainak”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!