New York Times: Szürkezónába hatolt Orbán a milliárdokból működtetett amerikai magyar lobbival

2021. október 4. – 18:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt hónapokban az Orbán-kormánynak sikerült Magyarországra hoznia a republikánus párt több befolyásos tagját, így látogatott el Mike Pence volt alelnök a szeptemberi demográfiai csúcsra, Jeff Sessions a Danube Institute „vitaestjére”, vagy korábban a százmilliárdnyi közpénzből kitömött Matthias Corvinus Collegium nyári fesztiváljára a rendkívül befolyásos, Donald Trump bizalmasának számító Fox News-műsorvezető Tucker Carlson. A legnagyobb gurítás azonban az amerikai republikánusok nagy dzseborija, a CPAC (Conservative Political Action Conference) budapesti megrendezése lehet jövő márciusban.

Az anti-antirasszista kultúrharcban egyre mélyebbre merülő republikánus párt és a republikánus párt hatalomgyakorlási technikáit (gondoljunk csak a választókerületek átszabására) és kultúrharcos sémáit is előszeretettel másoló Fidesz egymásra találása az amerikai sajtó figyelmét is felkeltette. A New York Times például hétfőn publikált cikkében szedte össze azt, hogyan próbálja átpozícionálni a magyar kormány Orbán Viktor imázsát egy Kína- és Putyin-barát autoriter nacionalistából egy nemzetközi súllyal rendelkező konzervatív vezetővé hivatalos szervek, washingtoni lobbicsoportok, magyar diaszpóra-egyesületek, oktatási célú szervezetek és alapítványok segítségével.

Tucker Carlson a Matthias Corvinus Collegium nyári fesztiválján – Fotó: Bődey János / Telex
Tucker Carlson a Matthias Corvinus Collegium nyári fesztiválján – Fotó: Bődey János / Telex

A New York Times cikkében megállapítja, hogy a magyar kormány amerikai lobbimunkájának nagy része legális, azonban

bizonyos tevékenységek már a jogi szürke zónába esnek, ha az átláthatósági követelményeket, az amerikai választások befolyásolásának tilalmát, vagy a külföldi támogatást elfogadó think tankek etikai normáit vesszük figyelembe.

Joe Biden elnökválasztási kampánya idején pedig a kampányhoz kisebb összeggel (1715 dollárral) hozzájáruló, a demokrata politikus (amúgy több száz fős) önkéntes tanácsadó csapatába jelentkező donort, egy bizonyos Maximilian N. Telekit tanácsoltak el a kampányban való részvételtől, miután kiderült, a diaszpóra tanácson keresztül kapcsolatban áll a Fidesszel és Orbán Viktorral. Teleki külpolitikai szakértőnek való jelentkezését Biden kampánycsapata az FBI-nak is jelentette. Miután Donald Trump csúnyán megégette magát az oroszországi hátterű támogatókkal, Biden stábja a látszatát is el akarta kerülni, hogy egy külföldi kormányhoz köthető személy befolyással lehet az (akkor még csak) elnökjelölt külpolitikájának formálására.

Egy másik magyar, az évtizedek óta lobbistaként bejegyzett Frank Koszorus Jr. az „Amerikai Magyarok Szövetsége” (American Hungarian Federation) nevében sikerrel lobbizott a Trump-kormányzatnál azért, hogy törölje el a magyarországi szabad sajtó támogatását célzó külügyminisztériumi pályázatokat.

A New York Times szerint a kormány lobbitevékenységének nagy részét a 2021-ben létrehozott, 21 millió dollárnyi (csaknem 6,5 milliárd forintnyi) közpénzzel támogatott Hungary Foundation-ön (Magyarország Alapítvány) keresztül finanszírozza. A néha Hungary Initiatives Foundation-nek is nevezett alapítvány tagjai igazgatója Anna Smith Lacey, Stumpf István volt alkotmánybíró, jelenleg kormánybiztos Egyesült Államokban élő lánya, aki két befolyásos külpolitikai think tanknek (kb. kutatással, elemzéssel, nyomásgyakorlással és tanácsadással egyaránt foglalkozó intézetnek), az Atlantic Council-nak és a Center for European Policy Analysis-nek is 200-200 ezer dollár értékű megbízást adott „amerikai és magyar döntéshozók kapcsolatainak kialakítására”, azonban mindkét think tank végül felmondta a kapcsolatot, az Atlantic Council a 200 ezerből 158 ezer dollárt vissza is fizetett az alapítványnak.

Lacey Smith a New York Times-nak azt mondta, hogy alapítványa nem része a magyar kormány politikai befolyásra törekvő műveleteinek,

A mi küldetésünk kulturális, oktatási és kutatási jellegű. Nem vagyunk lobbiszervezet. a magyar kormánynak megvannak a megbízott lobbicégei, engem ez nem érdekel.

Egyébként a magyar kormány – rengeteg más országhoz hasonlóan – valóban foglalkoztat a kongresszus és a Fehér Ház környékén mozgó lobbistákat. Ahogy arról még az Indexen részletesen beszámoltunk, egy ideig a Századvégen keresztül Connie Mack volt republikánus floridai képviselőt alkalmazta. 2018-tól a Policy Impact Strategic Communications kapott 265 ezer dollárt lobbifeladatokra, mely korábban egy Hungarian American Institute nevű szervezet tető alá hozásában segített az Orbán-kormánynak, ami fideszes politikusokat hozott össze amerikai törvényhozókkal, később pedig – valószínűleg Tucker Carlsonnak a lobbicég vezetésében ülő apján keresztül – a Policy Impact Strategic Communications segített megszervezni a valóban nagyon befolyásos műsorvezető magyarországi fellépését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!