Cornstein szerint Trump „mesés, fantasztikus és csodálatos elnök volt”

2020. október 28. – 07:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok távozó budapesti nagykövete újabb részleteket árult el Donald Trump és Orbán Viktor munkakapcsolatáról. David B. Cornstein a Magyar Nemzetnek adott interjút, és felidézte a híres telefonbeszélgetést, amikor lecsózás közben hívták fel a magyar miniszterelnököt.

Magyar idő szerint este 9-10 óra körül lehetett; tudja, a kemény munkanap után Viktor valószínűleg éppen próbálta egy vacsorával lezárni az estét, de aztán csörgött a telefon, és a miniszterelnök azt kérdezte: „ki az?” Erre pedig Trump csak annyit válaszolt: „az elnök”. A magyar miniszterelnök pedig visszakérdezett: „minek az elnöke?” Mire Trump: „Az Egyesült Államok elnöke”. Ez a pillanatkép egy jó látlelet arról, milyen egy létező kapcsolat a világ két országának vezetője között. És amikor ilyen a hangulata egy kapcsolatnak, akkor lehet építkezni. Nagyon aranyos élmény volt.

Cornsteint éppen az interjú alatt hívta fel Orbán Viktor, akit „kedves barátom”-nak nevezett. Megtudtuk tőle azt is, hogy a magyar sajtószabadság létezik, „a médiumok viszont elfogultak, vagy az egyik vagy a másik oldalról”. Nem ért egyet azokkal a véleményekkel, amelyek szerint a magyar kormány totalitárius lenne. Szerinte Trump „egy mesés, fantasztikus és csodálatos elnök volt”, az Egyesült Államok nagyobb biztonságban van, mint négy évvel ezelőtt.

A távozó nagykövet hozzátette, ha Biden lesz az elnök (amire egy héttel a voksolás előtt a közvélemény-kutatások szerint) nagyobb az esély), bízik abban, hogy elfogulatlan vezetője lesz USA-nak, és azt fogja tenni, ami a legjobb az amerikaiaknak.

Orbán kedden azt mondta, „Trump újabb győzelméért szorítunk”, míg Gyurcsány Ferenc Joe Biden neve mellé húzná be az ikszet. Az amerikai elnökválasztás lehetséges kimenetelét ebben a videóban elemeztük:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!