Orbán beszélt a nyugdíjprémiumról, az adó-visszatérítésről, a hadseregről és a járványról, de az előválasztásra nem reagált

Legfontosabb

2021. október 1. – 08:31

frissítve

Orbán beszélt a nyugdíjprémiumról, az adó-visszatérítésről, a hadseregről és a járványról, de az előválasztásra nem reagált
Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a Kossuth Rádió stúdiójába 2021. október 1-jén – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Pontról pontra, röviden összefoglaltuk Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjúját azoknak, akik lemaradtak róla.

Lesz nyugdíjprémium?

Lesz, novemberben érkezik, és egységesen nyolcvanezer forintot fognak fizetni. Lett volna 435 ezer ember, akik különböző okokból kevesebbet kaptak volna, de úgy döntöttek, hogy mindenkinek jár a nyolcvanezer forint. A várakozásoknál magasabb inflációt is kompenzálni kell, ezért lesznek olyanok, akik akár százezer forintos egyszeri juttatást is kaphatnak.

És tizenharmadik havi nyugdíj?

Idén megvolt az első heti, jövőre kétheti plusznyugdíjat tudnak visszaadni. Lát arra esélyt, hogy a következő év elején, 2023-ban akár a teljes havi is meglehet, de „ezt még ne vegyék készpénznek a hallgatók”.

Na és az adó-visszatérítés?

Az 5,5 százalékos gazdasági növekedés mindenképpen meglesz, „nagy ramazúrinak kell történnie ahhoz, hogy ez ne történjen meg”. 1,9 millió ember fogja visszakapni a befizetett adóját, ennek február közepéig kell megtörténnie. Mindez hatalmas erőfeszítést igényel az adóhivataltól, már hetek óta dolgoznak rajta.

Mit érdemes tudni az adó-visszatérítésről?

  • Összesen 1,9 millió szülőt érint az intézkedés,
  • ami a költségvetést 600 milliárd forinttal terheli meg.
  • A visszafizetés felső határa az átlagbér éves adótartalma.
  • Már februárban megkezdődhet a pénzek kiutalása.
  • A visszatérítés jár a vállalkozóknak is, amennyiben van gyerekük, így tehát az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az ingatlan-bérbeadók, a katás és az ekhós adózók visszakapják a 2021-ben befizetett szja-t.
  • A visszatérítés minden olyan gyerekes szülőnek jár, aki családi pótlékra jogosult.
  • Ha a családban mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindketten visszakapják az adót.
  • A katás vállalkozók az év során fizetett tételes adójuk negyedét, az ekhósok pedig a befizetett 15 százalékos ekhójukban megfizetett 9,5 százalék szja-t, azaz a befizetett adó kétharmadát kaphatják vissza.

Miért jó, hogy hosszú távú gázmegállapodást kötöttünk az oroszokkal?

„Gáz van, mert nincs gáz”, Nyugat-Európában nincsenek feltöltve a tárolók. Hozzánk most délről fog jönni, ami nem tetszik az ukránoknak, „könnyű a magyarokkal legénykedni”, gondolják. De ez Orbánt nem érdekli, tiszteli Ukrajnát, de ő a magyar emberek érdekéhez igazodik. Havi 32 ezer forinttal többet fizetnének a családok, ha másként döntöttek volna. Amit a baloldal mond, azzal lényegében „visszacsinálnák a rezsicsökkentést”.

Miért volt kormányülés a hadgyakorlaton?

Nehéz helyzetben van a hadsereg, mert kiderült, tévedés a NATO-tagság mögé bújni, ettől nem kell kisebb haderő. A szomszédaink közben komoly fejlesztésekbe fogtak. Veszélyekre kell felkészülnünk, nemcsak a vasakról és az eszközökről van szó, „hanem a katonákról is, akiket ki kell képezni”. Brüsszel „mogyorónyi” pénzt adott a magyar határ védelmére, miközben másoknak ígértek pénzt ugyanerre a célra, ezért méltányossági alapon nekünk is járna.

Emelkednek a számok, már 633 fertőzött volt szerdán

Egész nyáron készültek a koronavírus-járvány negyedik hullámára, „van annyi vakcina, amiből háromszor be tudnák oltani az egész országot”. Orbán figyelmeztetett: ez egy olyan vírus, ami nem megy el. Kiderült, hogy nincs nyájimmunitás, mindenkit meg fog találni, aki nincs beoltva.

Reagált az ellenzéki előválasztásra?

Nem.

A miniszterelnöki rádióinterjút korábban itt közvetítettük élőben>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!