Február közepén kapják meg a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj első részletét

2021. január 20. – 12:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Három hét múlva, február 12-től kapják meg a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj első részletét – írja a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkárának szerdai bejelentése alapján az MTI.

Zsigó Róbert azt mondta, hogy 2021-ben egy átlagos összegű (150 600 forintos) nyugdíjban részesülő a 13. havi nyugdíj első részleteként csaknem 37 650 forintot kap a havi nyugdíján felül.

Az öregségi nyugdíjasok mellett az árvaellátásban, az özvegyi nyugdíjban, valamint a nyugdíjszerű ellátásban részesülők – összesen 2,56 millió ember – kapják meg idén az egyheti plusz juttatást, 77 milliárd forint értékben.

Aki bankszámlára kapja az ellátást, már február 12-én hozzájut a plusz összeghez, postai kézbesítés esetén a februári ellátással együtt, február 12-től kézbesítik a postások a járandóságot.

2010-ben a kormány azt ígérte a nyugdíjasoknak, hogy megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét.

Zsigó szerint állták a szavukat, mert 2010 óta a nyugdíjak reálértéke több mint 10 százalékkal emelkedett, emellett az idősek az elmúlt négy évben 220 milliárd forint extra kifizetést kaptak, nyugdíjprémium, Erzsébet-utalvány és rezsiutalvány formájában.

A kormány 2024-ig négy részletben visszaépíti a 13. havi nyugdíjat. Az ütemezés szerint 2021-ben egyheti, 2022-ben kétheti, 2023-ban háromheti összeget kapnak kézhez a nyugdíjasok, 2024-től pedig a teljes havi juttatást megkapják.

A kormány döntése értelmében a 13. havi nyugdíjnak nincs felső plafonja, és megmarad a gazdasági növekedéshez kötött nyugdíjprémium lehetősége is. Az inflációkövető nyugdíjemeléssel ez év januárjától 3 százalékkal emelt nyugdíjszerű ellátást kapnak az érintettek. Ha az éves várható infláció ennél magasabb lesz, akkor novemberben – januárig visszamenőleg – korrekciót hajtanak végre, és a nyugdíjasok megkapják a különbözetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!