Visszaadná az időközi választások szabadságát a DK

2021. szeptember 23. – 14:01

Másolás

Vágólapra másolva

Megszüntetné az időközi választások tilalmát a veszélyhelyzet alatt a DK, mert „az ország számos pontján képviselet nélkül maradtak magyar állampolgárok tízezrei”.

A párt országgyűlési képviselője, Oláh Lajos szerint elfogadhatatlan, hogy miközben tízezreket terelnek védettségi igazolvány és tesztelés nélkül a Vadászati Világkiállításra, addig egy kis faluban nem lehet szavazni.

„Látva az ellenzék erősödését, értjük a hatalom aggodalmát, de ez a súlyos korlátozás így is teljesen elfogadhatatlan. Vissza kell adni az embereknek az időközi választások szabadságát is, a tilalmat fel kell oldani”

– áll a párt közleményében.

A veszélyhelyzet tavaly novemberi bevezetése óta nem lehet új választást kitűzni, az addig kiírt választások pedig elmaradtak. A Nemzeti Választási Iroda honlapja alapján azonban jócskán feltorlódtak így az időközi választások.

Van olyan település, ahol több mint egy éve nincs választott polgármester.

Számos helyen pedig ősz óta mondott le a polgármester, oszlatta fel magát a képviselő-testület, vagy halt meg valamely választott vezető.

Nagyon úgy tűnik, hogy januárig még biztosan nem lehet kiírni új választást, a kormány ugyanis január 1-ig ismét meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet, a parlament napokon belül dönt a javaslatról. A veszélyhelyzet alatt egyébként népszavazást se lehetet kezdeményezni, ezt a részt azonban július közepén hatályon kívül helyezte a kormány egy rendelettel. Pár órával később pedig bejelentették, hogy „gyermekvédelmi népszavazást” indítanak többek közt a gyermekek nemátalakító műtétjének engedélyezéséről és népszerűsítéséről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!