Ingyen odaadták Esztergom belvárosát az MCC Fesztnek

2021. szeptember 23. – 17:29

frissítve

Ingyen odaadták Esztergom belvárosát az MCC Fesztnek
Tucker Carlson fellépése az MCC Feszten 2021. augusztus 7-én – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„A polgármester kérelemre Esztergom város és a régió lakosságának széles körét érintő rendezvény esetén a [közterülethasználati] díjat elengedheti.” Ez állt abban a rendeletben, amit június 14-én írt alá Esztergom fideszes polgármestere, Hernádi Ádám.

Alig egy hónappal ezután már be is érkezett az első kérelem a kormányzati kampányokat és az állami cégek hirdetéseit futtató Balásy Gyula rendezvényszervező cégétől, a Moonlight Event Kft.-től.

A Szabad Európa cikke szerint az állami pénzekkel jócskán kitömött MCC augusztusi fesztiváljára szerették volna kibérelni 6-8 napra lényegében Esztergom teljes belvárosát. A közérdekű adatigényléssel kikért dokumentumból kiderült, hogy nyolc helyszínen összesen tizenháromezer négyzetméternyi területet kértek, „az esemény jellegére való tekintettel” ingyen.

Hernádi Ádám polgármester pedig egy hét múlva meg is adta a közterület-használati engedélyt, a díjat pedig az egy hónappal korábban aláírt rendelet értelmében elengedte.

A Szabad Európa becslései szerint a lefoglalt területért mintegy 2,6 millió forintot kaphatott volna Esztergom, de ezt a díjat elengedték.

Az MCC Feszt fővendége Tucker Carlson, a jobboldali amerikai Fox News legismertebb műsorvezetője volt, beszédéről itt tudósítottunk. Pár napos magyarországi látogatása során megtekintette a határvédelmi kerítést Orbán Balázs államtitkárral, majd Orbán Viktorral is készített egy hosszabb interjút. Később az is kiderült, hogy itt tartózkodása során honvédségi helikopterrel szállították a sztárriportert.

A fesztivál hatalmas siker volt Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója szerint. Az Origónak arról beszélt, hogy „nagyon jó együttműködés alakult ki Esztergom városával”, így jövőre is itt rendeznék meg az MCC Fesztet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!