Ingyen odaadták Esztergom belvárosát az MCC Fesztnek

2021. szeptember 23. – 17:29

frissítve

Ingyen odaadták Esztergom belvárosát az MCC Fesztnek
Tucker Carlson fellépése az MCC Feszten 2021. augusztus 7-én – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„A polgármester kérelemre Esztergom város és a régió lakosságának széles körét érintő rendezvény esetén a [közterülethasználati] díjat elengedheti.” Ez állt abban a rendeletben, amit június 14-én írt alá Esztergom fideszes polgármestere, Hernádi Ádám.

Alig egy hónappal ezután már be is érkezett az első kérelem a kormányzati kampányokat és az állami cégek hirdetéseit futtató Balásy Gyula rendezvényszervező cégétől, a Moonlight Event Kft.-től.

A Szabad Európa cikke szerint az állami pénzekkel jócskán kitömött MCC augusztusi fesztiváljára szerették volna kibérelni 6-8 napra lényegében Esztergom teljes belvárosát. A közérdekű adatigényléssel kikért dokumentumból kiderült, hogy nyolc helyszínen összesen tizenháromezer négyzetméternyi területet kértek, „az esemény jellegére való tekintettel” ingyen.

Hernádi Ádám polgármester pedig egy hét múlva meg is adta a közterület-használati engedélyt, a díjat pedig az egy hónappal korábban aláírt rendelet értelmében elengedte.

A Szabad Európa becslései szerint a lefoglalt területért mintegy 2,6 millió forintot kaphatott volna Esztergom, de ezt a díjat elengedték.

Az MCC Feszt fővendége Tucker Carlson, a jobboldali amerikai Fox News legismertebb műsorvezetője volt, beszédéről itt tudósítottunk. Pár napos magyarországi látogatása során megtekintette a határvédelmi kerítést Orbán Balázs államtitkárral, majd Orbán Viktorral is készített egy hosszabb interjút. Később az is kiderült, hogy itt tartózkodása során honvédségi helikopterrel szállították a sztárriportert.

A fesztivál hatalmas siker volt Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója szerint. Az Origónak arról beszélt, hogy „nagyon jó együttműködés alakult ki Esztergom városával”, így jövőre is itt rendeznék meg az MCC Fesztet.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom