Czeglédy: Elpusztíthatatlan vagyok; Ungár: Gyüttment vagyok

2021. szeptember 6. – 23:00

frissítve

Czeglédy: Elpusztíthatatlan vagyok; Ungár: Gyüttment vagyok
Czeglédy Csaba, Ungár Péter és Koczka Tibor a Partizán vitáján 2021. szeptember 6-án – Fotó: Partizán Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Édesanyjára nem fog rosszat mondani, de a fideszesek elszámoltatását ígéri Ungár Péter, az LMP szombathelyi képviselőjelöltje. Ellenfele, Czeglédy Csaba azonban nem hiszi, hogy az LMP által támogatott Karácsony komolyan gondolja az elszámoltatást, szerinte a VII. kerületi polgármester, Niedermüller Péter a követendő példa. Helyi problémákról és országos politikáról szólt a Partizán szombathelyi előválasztási vitája. Ungár Dobrev Klárás tollat kapott Czeglédytől, aki bevallotta, hogy nem ő szivárogtatta ki Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét 2006-ban. Koczka Tibor pedig elárulta, hogy történik a városfejlesztés a NER-rendszerében.

A vidéki választókerületek közül az egyik legszorosabb előválasztási küzdelem Szombathelyen és környékén várható, ahol két, országosan ismert jelölt és Szombathely volt fideszes alpolgármestere méretteti meg magát. Vas megye 1. választókerületében indul

  • Czeglédy Csaba, szombathelyi önkormányzati képviselő a DK színeiben,
  • Ungár Péter, LMP-s országgyűlési képviselő az LMP, a Jobbik, az MSZP–Párbeszéd és a Momentum támogatásával, valamint
  • Koczka Tibor, az Új Világ Néppárt jelöltjeként. Koczka korábban a Fideszben politizált, öt évig volt Szombathely alpolgármestere, majd később konfliktusba került Hende Csabával, a körzet fideszes képviselőjével, és távozott a pártból.

Ők hárman vettek részt a Partizán hétfő esti előválasztási vitáján, amely három fő téma köré épült: lakhatási válság, szociális fejlesztések és az elszámoltatás. Ungár első körben arról beszélt, ez a vita ízelítőt ad, hogy milyen lesz a NER utáni világ, Czeglédy szerint pedig hármuk jelenléte jó példa arra, hogy „Szombathelyen nincsen elbábozva az előválasztás, komoly tétje van”. Koczka ezek után még azt tette hozzá, hogy a Fideszben tiltva volt a vita, ezért is örül, hogy most részt vehet rajta.

Stadiont építettek bérlakások helyett

Szombathelyen több mint 250 családnak nincs megoldva a lakhatása, erről beszélt Czeglédy Csaba a vita első blokkjában. Mint fogalmazott, komoly rálátása van a területre, évek óta tagja a szombathelyi önkormányzat Szociális és Lakás Bizottságának, korábban alpolgármesterként is hozzátartozott ez a terület. Szerinte a következő kormánynak legalább 200 önkormányzati lakást kellene építenie a városban, de emellett lakbértámogatást is adna a szombathelyieknek. Hogy mégiscsak egy választási vitán vagyunk, először az az apróbb odaszúrás jelezte, amikor a DK politikusa Koczka Tibornak felrótta, hogy 2010 és 2019 között, a fideszes városvezetés ideje alatt szerinte nem foglalkoztak érdemben a lakhatással.

Koczka szerint ennek nagyon egyszerű az oka: a városfejlesztésről a pártközpontban döntöttek a Szombathelyen élők megkérdezése nélkül, így stadiont kaptak bérlakások helyett.

Hozzátette ugyanakkor, hogy abban az öt évben, amikor alpolgármesterként a szociális és lakhatási terület hozzá tartozott, minden rászorulót el tudtak helyezni Szombathelyen. A bérlakásépítéssel ő is egyetértett. Arról is beszélt, hogy amiatt mentek fel nagymértékben az ingatlanárak Szombathelyen, mert tíz percre van Ausztria, és sokan átjárnak dolgozni, de Magyarországon laknak.

Ausztria közelsége később a szociális dolgozók megtartása kapcsán is előjött. Ungár szerint bőven van annyi pénz az állami költségvetésben, hogy megemeljék az állami szektorban dolgozók bérét. Ugyancsak állami beavatkozásra vár a lakhatás területén is. Az LMP politikusa szerint állami lakások építése nélkül nem mérsékelhető a lakhatási válság, és forrást kell biztosítani az önkormányzatoknak, hogy ők is tudjanak lakásokat építeni.

Czeglédy nem hiszi, hogy Karácsony komolyan gondolja az elszámoltatást

A vita legizgalmasabb és legélénkebb részére bő háromnegyed órát kellett várni. Előbb a Borkai-videókat kiszivárogtató ördög ügyvédjét méltatta Czeglédy, és azt is bevallotta, hogy nem ő szivárogtatta ki Gyurcsány őszödi beszédét 2006-ban.

Arról beszélt, hogy kormányváltás után rendkívül fontos lesz az elszámoltatás, de ennek a jogi keretek között kell történnie. „Én azt gondolom, nem le kell mészárolni a politikai ellenfeleket, hanem szabályos vizsgálatokat kell lefolytatni” – fogalmazott a DK jelöltje, aztán hirtelen az országos politikára váltott.

„Nekem egy gondom van, én Karácsony Gergelynek nem tudom elhinni, hogy ő valós elszámoltatást fog csinálni.”

Ezt azért gondolja így, folytatta, mert Karácsony díszpolgári címet adott Tarlós Istvánnak, Budapest előző, fideszes főpolgármesterének, akiről a kampányban azt mondták, hogy ellopta a főváros vagyonát. Dobrev Klára esetében Czeglédy biztos benne, hogy egyetlen fideszes bűn se fog büntetlenül maradni.

Példának azt hozta fel, hogy a DK VII. kerületi polgármestere, Niedermüller Péter már több mint 1 milliárd forintnyi elkövetési értékek miatt tett büntetőfeljelentést. (Czeglédyt bízták meg az ügyvédi munkával). Ungárhoz fordulva azt kérte, mondja el az LMP-s politikus, hány büntetőfeljelentést tett Karácsony Gergely, mióta főpolgármesternek választották.

Ungár szerint sok, Karácsonnyal szembeni kritika legitim, de az LMP által is támogatott miniszterelnök-jelölt Dobrev Klárával szemben el tudja mondani, hogy éles helyzetben már megverte egyszer a NER-t, amikor a 2019-es önkormányzati választásokon legyőzte Budapesten Tarlós Istvánt.

Ungár: Kevesen vagyunk ellenzéki oldalon, akik nem kiveszünk pénzt a politikából

Ugyancsak az elszámoltatás miatt kerültek szóba Ungár cégei, az LMP képviselője az egyik leggazdagabb ellenzéki képviselő, édesapjától, Ungár András vállalkozótól komoly vagyont örökölt, de amiatt is sokan kétségbe vonják az elszámoltatási szándékát, hogy édesanyja, Schmidt Mária a Fidesz hátországának egyik legfontosabb szereplője.

„Bár édesanyámra nem fogok rosszat mondani, ez nem vonatkozik az ő barátaira, kollégáira, politikai szövetségeseire – rájuk sok rosszat fogok mondani – mondta Ungár. – Én azt gondolom, hogy meg fogják látni, ha 2022-ben kormányváltás lesz, lesznek következményei azoknak a rossz dolgoknak, amiket a fideszesek tettek.”

A vagyonáról pedig úgy fogalmazott, kevesen vannak ellenzéki oldalon, akik a politikából nem kivenni szoktak pénzt, hanem betenni.

Ilyen például ő és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. Ungár arról is beszélt, megérti, ha a családja miatt bizalmatlanok vele szemben a választók, de ha „nem gondolnám komolyan, akkor nem állnék itt az ellenzéki fenegyerek mellett küzdeni azért, hogy képviselhessem ezt a választókerületet”.

Ungár gyüttment, Czeglédy elpusztíthatatlan

Az utolsó blokk már jóval személyesebb volt, minden jelölt az érzelmekre próbált meg hatni.

„Én tudom, hogy csak egy gyüttment vagyok, egy érdekes családból, a magánéletem se a legszokványosabb feltétlenül. Még zsidó is vagyok”

– kezdte Ungár. Azért gondolja mégis, hogy alkalmas a Fidesz legyőzésére, mert szerinte ők folyamatosan lenézik azokat, akik nem olyanok, mint ők, és azt gondolják, hogy Szombathelyre és a környékére a hűbérbirtokukként tekinthetnek. Azt ígérte, megválasztása esetén nem ő fog dönteni az állami pénzek elosztásáról, és nem lesz hatalma az emberek felett.

„Én Szombathely szülötte vagyok, az életem ez a város” – fogalmazott záróbeszédében Czeglédy. A DK-s jelölt arról beszélt, önkormányzati képviselőként minden percében azért dolgozott, hogy a szombathelyieket szolgálja, alpolgármesterként pedig 2006 és 2010 között már megmutatta, hogy tud építeni is. „Azt tudni kell rólam, hogy én a mai napig ezer sebből vérzek” – mondta az előzetes letartóztatásáról. Arról beszélt, hogy az ellene indult támadásokat ki tudja zárni, hogy a szombathelyiek szociális problémáival foglalkozzon.

„Elpusztíthatatlan vagyok”

– tette hozzá.

„Olyan képviselőre van szükség, aki itt él, aki ismeri a várost, aki tud térségben gondolkodni” – érvelt maga mellett Koczka Tibor. Ő a közlekedést fejlesztené, azt ígérte, megválasztása esetén azon dolgozna, hogy megépüljön a körgyűrű Szombathelyen.

Az egy az egy elleni küzdelemben Ungár áll jobban

Alighanem a szombathelyi választókerületről készült a legtöbb közvélemény-kutatás az elmúlt bő egy évben. Czeglédy és Ungár indulása már bő egy éve ismert, Koczka Tibor azonban az utolsó időszakban jelentkezett be.

Nagyon úgy tűnt, indulását megakadályozzák a pártok, mert nem kapott befogadó nyilatkozatot egyik frakciótól sem, amelyet a jelöltség feltételeként határozták meg. Aztán az utolsó pillanatban a DK megadta a lehetőséget. Nem véletlen döntött így Czeglédy pártja.

A Závecz korábbi három mérésében (2020. május, 2020. szeptember, 2021. január) a teljes lakosság és a biztos szavazók körében is a DK jelöltje állt a legjobban, ekkor még többen is versenyben voltak. Eredetileg az exjobbikos Bana Tibor is itt indult volna, aztán inkább a szomszédos, szentgotthárdi választókerületbe nyargalt át, valamint a momentumos Iker Áront is mérték mint potenciális induló. A Momentum végül nem indított saját jelöltet, hanem beállt Ungár mögé.

Így Bana és Iker kiválásával májusra már csak két jelölt maradt a választókerületben, és Ungár mutatóinak szemmel láthatóan jót tett az egy az egy elleni küzdelem, ugyanis fordítani tudott. A Závecz májusi felmérésében a teljes lakosság körében már három százalékkal megelőzte (30-27%) Czeglédy Csabát, a biztos szavazók között pedig döntetlenre (45-45%) hozta a versenyt.

Ha csak nüansznyival is, de az LMP jelöltje vezetett a Medián július végi kutatása szerint is. A felmérésben a kormányt leváltani szándékozók 45 százaléka Ungárt, míg 44 százalékuk Czeglédyt jelölte meg. Megnézték ebben a mérésben azt is, hogy mi lenne az eredmény, ha Hende Csabával, a Fidesz jelöltjével szemben egy az egy ellen kellene megküzdenie a jelölteknek. Eszerint Ungár Péternek van esélye legyőzni Hende Csabát, a megkérdezettek 47 százaléka szavazna rá, míg fideszes ellenfelére a 45 százalékuk voksolna. Czeglédy Csaba rosszabbul állt ebben az összevetésben. Ellene 48-42%-ra vezet a volt honvédelmi miniszter.

Koczka bejelentkezésével azonban könnyen változhat a helyzet, és az Új Világ Néppárt jelöltje megszólíthatja azokat a jobboldali szavazókat, akik esetleg Ungár mellett tették volna le a voksukat. A felmérések szerint nüansznyi különbségek vannak Ungár és Czeglédy között, kérdéses, hogy ezen változtatott-e bármit is a vita.

A legutóbbi két választáson Vas megye 1. választókerületében Hende tudott nyerni, ám a 2019-es önkormányzati választáson az MSZP-s Nemény András legyőzte Szombathelyen a Fidesz polgármesterjelöltjét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!