Elsőként Dobrev Klára adta le az előválasztásos ajánlásait, 60 ezer felett jár

2021. augusztus 31. – 12:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje elsőként adta le az ellenzéki előválasztáshoz szükséges ajánlásait az Országos Előválasztási Bizottságnak – közölte az ellenzéki párt.

Dobrev hat nap alatt több mint 60 ezer ajánlást gyűjtött. A Demokratikus Koalíció a továbbiakban is folytatja az ajánlásgyűjtést, a legvégső határidőig, szeptember 6-ig – írták.

Múlt héten írtuk meg, hogy a miniszterelnök-jelöltséghez szükséges húszezer ajánlást Dobrev is összegyűjtötte, mint akkor fogalmazott, „bőven túl vagyunk azon, amire szükség van, viszont az ajánlásgyűjtés nemcsak arról szól, hogy meglegyen a minimumteljesítmény, hanem egy alkalom arra, hogy beszélgessünk az emberekkel”.

Az őszi ellenzéki előválasztáson 7 miniszterelnök-jelölt és 265 egyéni jelölt indul. Múlt héten kezdték el gyűjteni az ajánlásokat a pártok és jelöltjeik.

A miniszterelnök-jelölteknek 20 ezer, az egyéni képviselőjelölteknek pedig 400 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük két hét alatt, szeptember 6-a a leadási határidő.

A miniszterelnök-jelöltek közül elsőként Karácsony Gergely jelezte, hogy megvan a szükséges számú ajánlása. Az előválasztás első fordulója szeptember 18–26. között lesz, online és személyesen is lehet majd szavazni. Ebben a cikkben összeszedtünk mindent, amit az előválasztási kampányról érdemes tudni.

A Fidesz is gyűjti az aláírásokat

Az ország minden választókerületében minden forgalmas ponton, október 23-ig gyűjtik az aláírásokat a Stop, Gyurcsány!, Stop, Karácsony! petícióhoz a Fidesz aktivistái – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

A kormánypárt a petícióval arra kívánja emlékeztetni az embereket, hogy akik hatalomra akarnak kerülni, ugyanazok, mint „akik 2002 és 2010 között tönkretették az országot” – mondta korábban Kocsis. Hangsúlyozta, hogy „az elmúlt években a baloldalon a teljes kontrollt Gyurcsány Ferenc szerezte meg, ezért mindegy, hogy Jakab Péter, Karácsony Gergely vagy Dobrev Klára indul miniszterelnök-jelöltként, Gyurcsány Ferenccel állunk szemben”. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc „szereplők mögé bújva újra hatalomra akar kerülni”.

Kövess minket Facebookon is!