Lovász László és Vízi E. Szilveszter kapta a legmagasabb állami kitüntetést, a Szent István-rendet

2021. augusztus 20. – 12:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Tudományos Akadémia két korábbi elnöke, Lovász László matematikus és Vízi E. Szilveszter kapta meg augusztus 20-án a Magyar Szent István-rendet, a legmagasabb állami kitüntetést, melyet Áder János köztársasági elnök adott át a Sándor-palotában.

„Hagyományaink szerint nemzeti ünnepünkön a Szent István Rend átadásával a legkiválóbbaknak adjuk meg a kellő tiszteletet. Ma azoknak, akik Eötvös Loránd méltó utódai voltak a Magyar Tudományos Akadémia elnöki posztján. Méltó utódok, kiváló tudósok, jó magyarok” – fogalmazott Áder az MTI szerint.

Lovász László idén megkapta a matematika Nobel-díjának tartott Abel-díjat, a díj elnyerése után Lovász a Telexnek is adott interjút. Lovászt méltatva Áder arról beszélt, hogy a matematikában aligha létezhet nagyobb, világraszólóbb dicsőség, mint nevet adni egy bizonyított állításnak, ami további matematikai tudás forrásává, kiindulási pontjává válik. A Lovász-féle „lokális lemma” éppen ilyen. A matematikus egy zivataros, alvásra alkalmatlan éjszaka jött rá, hogy miként lehet egy nagyon kis valószínűséggel bekövetkező eseményről bebizonyítani, hogy a lehetősége nem nulla.

Lovász László és Vízi E. Szilveszter átveszik a Szent István-rend kitüntetést – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Lovász László és Vízi E. Szilveszter átveszik a Szent István-rend kitüntetést – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Vízi E. Szilveszterre térve Áder arról beszélt, hogy a tudományos világ egyik központjában, az Oxfordi Egyetem Gyógyszertani Intézetében kutatta az idegsejtek működését. A kutató tankönyvi adatoktól merőben eltérő állításait eleinte kétkedéssel, hitetlenkedéssel és távolságtartással fogadták. Vizi E. Szilveszter azonban tudta, hogy „a felfedező legelőször mindig egyedül van” és ezért ragaszkodott az igazához – idézte fel a kezdeteket a köztársasági elnök. Hozzátette: Vizi E. Szilveszter oxfordi eredményei áttörést hoztak az idegsejtek közötti kommunikáció megértésében. „Ezzel kapcsolatos tanulmánya klasszikussá vált, a kezdeti elutasítást követően számos elismerést kapott, tudományos kutatók hivatkozási alapja lett” – fogalmazott. Munkájával bebizonyította, hogy agyunk bizonyos idegsejtjei nagyon messziről is képesek elérni egymást, „beszélgetni” egymással és ugyanez a működési elv az immunrendszerben is létezik. Áder szavai szerint ez a felbecsülhetetlen jelentőségű tudás áttörést hozott az agykutatásban és egészen új utakat nyitott a gyógyszerkutatás előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!