Több mint egy hónap után újraindul a traumatológiai ellátás Zalaegerszegen

2021. július 30. – 16:05

Másolás

Vágólapra másolva

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház pénteki tájékoztatása szerint az összehangolt, azonnali intézkedéseknek köszönhetően a lehető leggyorsabban sikerült rendezni a traumatológiai ellátás helyzetét a megyében, így vasárnaptól ismét elindul a Zala Megyei Szent Rafael Kórház újjászerveződött traumatológiai osztálya – írja az MTI.

A Szent Rafael kórház vezetősége a betegek nevében is megköszönte az időlegesen többletfeladatot ellátó társkórházak munkáját, amire egyébként nagy szükség is volt. Mióta hét traumatológus felmondott június végén, a kórház csak az egyszerűbb baleseti sérüléseket tudta ellátni, az ennél bonyolultabb eseteket a mentőknek más városok kórházaiba kell szállítaniuk. Ez akár egy órás utazást is jelenthetett. Az OMSZ kérdésünkre korábban elmondta, hogy a súlyos sérülteket vagy a kritikus állapotban lévő betegeket Nagykanizsára, Szombathelyre vagy Kaposvárra szállították,

utóbbi több mint 130 kilométerre van a várostól.

Júliusban Kásler Miklós emberminiszter soron kívüli átfogó vizsgálatot rendelt el a Zala megyei traumatológiai ellátás jelenlegi helyzetéről, miután a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban hét traumatológus felmondott. A minisztérium közleménye szerint a Zala Megyei Szent Rafael Kórház traumatológiai osztályának orvosai egységesen jelezték a kórház felé, hogy nem értenek egyet a számukra kifizetett ügyeleti díjakkal. A megegyezés érdekében az ügyeleti díjakat az intézmény vezetői jelentősen megemelték. Ennek ellenére a felmondás alatt álló traumatológusok újabb követelésekkel álltak elő, állította a minisztérium.

Azt is írták, a kórház menedzsmentje megvizsgálta ezeket a követeléseket, és megállapította, hogy az újabb elvárásaik nélkülöznek minden szakmaiságot, teljesítésük jogszerűen nem lehetséges. Miután a traumatológiai osztályon dolgozó orvosok szerintük nem engedtek a követeléseikből, lezárták a tárgyalásokat, az intézménnyel együttműködni nem kívánó traumatológusok felmondását pedig elfogadták.

Fotó: Zala Megyei Szent Rafael Kórház / Facebook
Fotó: Zala Megyei Szent Rafael Kórház / Facebook

A felmondó orvosok távozásuk után azt írták a Telexnek, hogy „a munkaügyi jogvita tartalma nem tartozik a nyilvánosságra, arról a felek nem nyilatkozhatnak érdemben, így mi nem is tesszük, csak annyit jelenthetünk ki, hogy a munkáltatói közleményben foglaltakat visszautasítjuk, és a megfelelő fórumokon kívánjuk a jogainkat érvényesíteni”.

A felmondások után a zalaegerszegi kórház azt is mondta, „a lehető legrövidebb időn belül” újjászervezik a traumatológiai osztályt, „olyan szakorvosok bevonásával, akik munkájuk során a gyógyítást és a betegek ellátását tekintik elsődleges céljuknak, intézményünk és kollektívája iránt pedig elkötelezettek”. A munkával egy pécsi orvost bíztak meg, emiatt aztán a zalaegerszegi kórház kihelyezett tanszékként is üzemel majd.