Pécsi orvost bíznak meg a zalaegerszegi traumatológia vezetésével

2021. július 14. – 08:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A pécsi egyetemen megtaláltuk azt a szakembert, aki vállalja a zalaegerszegi megyei kórház traumatológiájának a vezetését” – erről tájékoztatta a Népszavát Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Múlt héten írtunk róla, hogy miután június végén felmondott hét traumatológus a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, a kórház a traumatológai műtéti beavatkozásra szoruló betegeket kénytelen volt a nagykanizsai, a szombathelyi és a kaposvári kórházba irányítani.

Palkovics a Népszavának azt is mondta, hogy az új főorvos feladata lesz mielőbb újraépíteni az osztályt, ehhez az egyetem minden tőle telhetőt biztosít. A tárcavezető abban bízik, hogy akár heteken belül fölveheti a munkát az új szakorvosi csapat. És mivel pécsi egyetemi orvos dolgozik majd Zalaegerszegen, a Szent Rafael Kórház kihelyezett tanszékként is üzemel majd, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy orvostanhallgatók és rezidensek is dolgozhatnak ott.

Mint írtuk korábban, a június végén felmondott zalaegerszegi traumatológusok sérelmezték az ügyeleti díjuk alacsony mértékét, és bár a kórház szerint igyekeztek ezeket emelni, az orvosokkal így sem sikerült megállapodniuk. „Megállapítottuk, hogy az újabb követelések a szakmaiságot nélkülözik, teljesítésük jogszerűen nem lehetséges, valamint a társosztályokra indokolatlanul hárított volna át jelentős ügyeleti terheket” – írta korábbi közleményében a kórház.

Hozzátették, hogy „a lehető legrövidebb időn belül” újjászervezik a zalaegerszegi traumatológiai osztályt, „olyan szakorvosok bevonásával, akik munkájuk során a gyógyítást és a betegek ellátását tekintik elsődleges céljuknak, intézményünk és kollektívája iránt pedig elkötelezettek”.

A felmondó orvosok távozásuk után azt írták a Telexnek, hogy „a munkaügyi jogvita tartalma nem tartozik a nyilvánosságra, arról a felek nem nyilatkozhatnak érdemben, így mi nem is tesszük, csak annyit jelenthetünk ki, hogy a munkáltatói közleményben foglaltakat visszautasítjuk, és a megfelelő fórumokon kívánjuk a jogainkat érvényesíteni”.

A történtek után Kásler Miklós miniszter soron kívüli átfogó vizsgálatot rendelt el a Zala megyei traumatológiai ellátás jelenlegi helyzetéről.




Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!