A Budapesti Ügyvédi Kamara is elítéli a törvénytelen megfigyeléseket

2021. július 20. – 16:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Állásfoglalást adott ki a Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK), miután hétfőn kiderült, hogy több fővárosi ügyvédet is megfigyelhettek a Pegasus-botrányban. A szervezet közleménye szerint:

„A pontos tényállás ismerete elengedhetetlen az ügyvédi megszólaláshoz. A tegnapelőtt kirobbant titkos megfigyelési ügy háttere és történései messze vannak a kétséget kizáróan bizonyított tényektől. Elhamarkodott véleményt ezért nem szabad alkotni. Ami miatt a Budapesti Ügyvédi Kamarának mégis meg kell szólalnia: három – néven nevezett – budapesti ügyvédet az erről szóló cikkek szerint állítólag megfigyeltek. Közülük az egyik dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, aki erre tekintettel e minőségében nem tud elfogulatlanul megnyilvánulni. A pontos és bizonyított részletek ismerete nélkül így a Kamara elvi éllel kizárólag azt hangsúlyozza, hogy elítél minden olyan bizonyított magatartást, amikor bárkit, de különösen ügyvédeket a hivatásuk gyakorlásával összefüggésben törvénytelenül alkalmazott eszközökkel és/vagy eljárásrendben megfigyelnek.”

Bánáti János esetéről itt olvashatnak bővebben, a cikkben meg is szólal az ügyvéd, illetve nyilatkozik a BÜK elnökhelyettese is.

Mi az a Pegasus-botrány?

Vasárnap robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, a született anyagokat a Telex is publikálja.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nem csak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

A botrányt kirobbantó magyar anyagot itt olvashatja, de ha erre most nincs ideje, vázlatosan összeszedtük a legfontosabb pontokat egy külön cikkben. Ebben a cikkben röviden összefoglaljuk, mi történt az ügy kirobbanása óta eltelt másfél napban és hogyan reagáltak minderre magyar kormányzati szereplők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!