Az izraeli kormányzati sajtóiroda szerint nekik semmi közük a Pegasus-ügyhöz

2021. július 19. – 15:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A kormányzati sajtóirodának semmi köze ehhez a kérdéshez, és nem is tudunk semmilyen információval szolgálni az üggyel kapcsolatban” – válaszolta Ron Paz, az izraeli kormányzati sajtóosztály külügyi szekciójának vezetője a Magyar Hang Pegasus-üggyel kapcsolatos megkeresésére.

A sajtóosztály közép-európai ügyekkel foglalkozó szóvivője, Vered Kopolovic azt írta: „A kormányzati sajtóosztály nem jogosult arra, hogy ezzel kapcsolatban információkat szolgáltasson.” A Magyar Hang megjegyzi, hogy az izraeli kormányzati sajtóosztály igen gyorsan, a kérdéseik elküldése után négy, illetve kilenc perccel később már reagált is.

A magyar kormány részéről Szijjártó Péter külügyminiszter a Telexnek azt nyilatkozta, hogy semmilyen információval nem rendelkezik a „a vélelmezett vagy állítólagos adatgyűjtésről”. Mint mondta, hétfőn reggel megkérdezte az általa felügyelt szolgálatot, az Információs Hivatalt, amelynek a vezetője arról tájékoztatta, hogy az Információs Hivatal ebben az ügyben sem izraeli, sem más szolgálatokkal nem működött együtt, és az NSO nevű izraeli cég által fejlesztett Pegasus-kémszoftvert sem használják, erre vonatkozó megállapodást nem kötöttek az izraeli céggel.

Szijjártó azt is hozzátette, hogy amikor azt mondja, hogy nincs tudomása valamiről, akkor kormányzati álláspontot közöl, magyarán a kormánynak nincs tudomása ilyen típusú adatgyűjtésről.

Az NSO vasárnapi közleményében „nemzetközi összeesküvésnek” nevezte a Forbidden Stories újságíró nonprofit szervezet, az Amnesty International, valamint 17 nemzetközi újság közreműködésével feltárt, több országot is érintő ügyet. Az indiai elektronikai és informatikai minisztérium a Washington Post kérdéseire többek között azt válaszolta, hogy: „az egyes személyek kormányzati megfigyeléséről szóló állítások alaptalanok”, valamint „bármilyen információ bármilyen számítógépes erőforráson keresztül történő lehallgatása, megfigyelése vagy visszafejtése a törvényes eljárásnak megfelelően történik”.

Mi az a Pegasus-botrány?

Vasárnap robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, a született anyagokat a Telex is publikálja.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártónak állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nem csak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni meg vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

A botrányt kirobbantó magyar anyagot itt olvashatja, de ha erre most nincs ideje, vázlatosan összeszedtük a legfontosabb pontokat egy külön cikkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!