Drámai a munkaerőhiány a szállodaiparban, sokszor már az igazgatók takarítanak

2021. július 9. – 10:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke majdnem pontosan két hónapja beszélt arról, hogy az idei szezon kiemelkedő lesz a belföldi turizmust illetően, és várhatóan mindenhol telt ház lesz majd. Flesch szerint ugyanakkor a budapesti szállodák nincsenek ilyen jó helyzetben, a vendégek hiánya mellett pedig a munkaerőhiány is hatalmas probléma, szakácsból és takarítóból sincs elég – írja az Infostart.

Flesch az InfoRádióban beszélt a szállodaipar helyzetéről, amit túlzás nélkül lehet drámainak nevezni. A szállodaszövetség elnöke szerint az továbbra is igaz, hogy a nyár a vidéki turizmus tekintetében ígéretesnek tűnik, még úgy is, hogy sokan inkább külföldre mennek. A budapesti szállodások viszont hiába tesznek meg mindent annak érdekében, hogy legalább minimalizálják a veszteségüket, és hirdetnek különféle akciókat az üzletembereknek is,

ezek leginkább pótcselekvések, mert valós tevékenység Budapesten nem nagyon lehet.

Az elnök elmondta, hogy bár a magyar lakosság nagy többsége nem a fővárosban él, de hosszú évtizedek tendenciája már, hogy a belföldi turizmus 75-80 százalékát a budapestiek adják. Mint mondta, ezen változtatni kellene, de ez nem megy egyik percről a másikra, és ha sikerülne is megduplázni a nagyjából 8-10 százalékos vidéki foglaltságot Budapesten, az még mindig csak 20 százalékot jelentene. Ez pedig nem elég ahhoz, hogy életben tartsa a fővárosi szállodákat.

Szerinte Budapest esetében minden lehetőséget meg kell ragadni, akár a Restart programmal, akár a Magyar Turisztikai Ügynökség különféle marketingakcióival, illetve a szállodások saját maguk által megcélzott belföldi vendégkörével, de a külföldiek nélkül Budapest igazából nem kalkulálható turisztikai szempontból. A tengerentúlról szerinte még mindig nem lehet vendégekre számítani, így a szövetség változatlanul az európai turistákban bízik.

Ha pedig ez nem lenne elég, a munkaerő kérdése is drámai a szállodaiparban. Mint kiemelte, akkora a hiány, hogy sokszor már az igazgatók vagy az értékesítők takarítanak, és szakácsok sincsenek, pedig még el sem indult igazából Nyugat-Európából a magyar szakemberek elszívása, ahogy az volt 2019 előtt is. Flesch elmondta, hogy nagyon sok fiatal elhagyta a szakmát bizalmatlanság miatt, az ő bizalmukat vissza kell majd szerezni. Mindez azonban szerinte csak úgy lehetséges, ha tényleg stabilizálódik a helyzet, nem lesznek lezárások, nem lesznek újabb hullámok, és mindenki el tudja hinni, hogy ez a szakma megint ugyanolyan szép lesz, mint 2019 előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!