A szállodaszövetség elnöke szerint mindenhol telt ház lesz a szezonban

2021. május 11. – 08:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint védettségi igazolvány nélkül egyetlen hazai szállodába sem fogják beengedni a vendégeket. De hozzátette: az emiatt pórul járt vendégek szerinte vissza fogják kapni a már befizetett előleget – nyilatkozta a Blikknek.

Úgy látja, az idei szezon kiemelkedő lesz a belföldi turizmust illetően. Rengeteg belföldi foglalás érkezett, „várhatóan telt ház lesz mindenhol” – mondta. Külföldi turistákra viszont nem számít, legfeljebb csak a környező országokból várható forgalom. „Talán idén őszre vagy jövő tavaszra számíthatunk élénkebb látogatottságra” – tette hozzá.

A Fővárosi Önkormányzat városarculati és turisztikai cége április végén tartott konferenciát a budapesti turizmus kilátásairól. Ekkor Flesch Tamás azt mondta, hogy a turizmus talpra állásának üteme nagyban függ attól, hogy az Európai Unió mikor és hogyan engedélyezi az unión kívüli turisták beutazását.

A Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszoda 2017. február 21-én – Fotó: MATTES RENÉ / HEMIS.FR / HEMIS.FR / HEMIS VIA AFP
A Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszoda 2017. február 21-én – Fotó: MATTES RENÉ / HEMIS.FR / HEMIS.FR / HEMIS VIA AFP

A legnagyobb hazai fesztivál, a főként külföldieket vonzó Sziget az idén is elmarad a koronavírus-járvány miatt. Ugyanakkor a hazai közönségnek szóló Bánkitó Fesztivált és a Művészetek Völgyét is meg akarják tartani a nyáron, augusztus végén pedig a jelenlegi állás szerint lesz Fishing On Orfű is.

2020 utolsó negyedévében a Magyarországra látogató külföldiek száma közel a felére csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az Európából érkezők dominanciája korábban is meghatározó volt a hazai turizmusban, de az Ázsiából és az amerikai kontinensről érkező turizmus szinte teljesen megszűnt: a korábbi 4 százalékról 0,8 százalékra zsugorodott – írta a KSH jelentése.

A Morgan Stanley márciusban közzétett elemzése szerint az oltások lassú terítése és a fertőzésszám növekedése miatt az idei nyári turisztikai szezon is kimaradhat Európában, ami főleg az olasz, spanyol, portugál és görög gazdaságokra mérhet nagy csapást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!