Az idei turisztikai szezonnak is befellegzett Európában a Morgan Stanley jóslata szerint

2021. március 18. – 15:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az oltások lassú terítése és a fertőzésszám növekedése miatt az idei nyári turisztikai szezon is kimaradhat Európában – áll a Morgan Stanley elemzésében, amiről az MTI számolt be.

Ha tényleg így történik, az nagy csapást mér majd az olasz, spanyol, portugál és görög gazdaságokra. A cég szerint ez kiélezi az észak-déli ellentétet az Európai Unióban és további monetáris lazításokhoz vezethet.


A tavalyi turisztikai szezont a vírus terjedését fékező szezonális időjárási dinamika kihasználásával sikerült ugyan „részben megmenteni”, az idén azonban erre már nem lesz mód az új vírusmutánsok megjelenése miatt a Morgan Stanley pesszimista jóslata alapján.

Az európai bruttó hazai termék több mint 6 százalékát termeli ki a turizmus és a dolgozók 8 százalékát foglalkoztatja, de a dél-európai országokban ennél magasabb ez az arány. „A 2020-ban az egyik leggyengébben teljesítő Spanyolország különösen nagy kockázatnak van kitéve” – írja a Morgan Stanley elemzése. A légitársaságoknak és az utazási irodáknak szinte már létkérdés egy megközelítőleg „normális” nyári turisztikai szezon beindítása, hiszen sokuknál már maga a fennmaradás a tét, így ők is komoly bajban lehetnek, ha beigazolódik az előrejelzés.

A turizmus jelen pillanatban értelemszerűen teljesen padlón van, a KSH csütörtökön hazai adatai szerint 90 százalékkal zuhant éves összevetésben a kereskedelmi szálláshelyek forgalma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!