Felére csökkent a turisták száma, de mi sem nagyon utaztunk

2021. március 12. – 11:49

frissítve

Felére csökkent a turisták száma, de mi sem nagyon utaztunk
Utashiány a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A KSH közzétette a 2020 utolsó negyedévére vonatkozó nemzetközi utazási adatokat. Ebben az időszakban is erőteljesen éreztette hatását a koronavírus-járvány miatt bevezetett határzár.

A Magyarországra látogató külföldiek száma közel a felére csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az Európából érkezők dominanciája korábban is meghatározó volt a hazai turizmusában, de az Ázsiából és az amerikai kontinensről érkező turizmus szinte teljesen megszűnt: a korábbi 4%-ról 0,8%-ra zsugorodott.

Szinte csak Európából jöttek, főleg a szomszédból

Jól látszik a számokon hogy kevesen mertek, vagy tudtak repülni: az Európából érkezők 45%-kal kevesebb utazást tettek, az amerikai és ázsiai beutazások száma viszont 90%-kal visszaesett. A szomszédos országokból tett látogatások száma csökkent legkevésbé, 42%-kal. Innen a vásárlás, munkavégzés, rokon-, barátlátogatás volt a leggyakoribb cél.

Az 5,4 millió egynapos utazás 84%-a magánjellegű, 12%-a munkavégzési, közel 4%-a üzleti, üzletelési célú volt. Az egynapos utazók több mint négyötöde a szomszédos országokból érkezett, a legtöbben Romániából (32%), Szlovákiából (25%) és Ausztriából (15%).

A külföldiek 1,4 millió többnapos utazást tettek Magyarországra 2020. IV. negyedévben, ezek 56%-a magánjellegű, 23%-a üzleti és üzletelési célú út volt, 23%-a munkavégzés miatt történt. A többnapos látogatás céljai alapjaiban változtak meg a járvány, illetve a járványügyi szabályok hatására. A szabadidő, szórakozás, egészségmegőrzés célú utak száma tizedére, a rokon- és barátlátogatások száma is több mint a felére esett vissza.

Több napra a legtöbben Németországból (247 ezer fő), Ausztriából (189 ezer fő), Romániából (170 ezer fő) és Szlovákiából (165 ezer fő) érkeztek, a látogatók száma Ausztriából csökkent a legkevésbé (17%-kal), a többi ország esetében már 40% feletti volt a visszaesés.

Kevesebben jöttek, rövidebb ideig maradtak, és kevesebbet is költöttek

A vizsgált időszakban a beutazók itt eltöltött ideje 48%-kal csökkent, az egynapos tartózkodások száma 40, a több napra érkezők hazánkban eltöltött ideje 51%-kal rövidült. A látogatók folyó áron 209 milliárd forintot költöttek, 59%-kal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.

Az egy napra érkezők kiadásainak összege is csökkent 40%-kal, de a többnapos utazásokhoz kapcsolódó kiadások az egy évvel korábbi költéseknek már csak 34%-a volt. A jellemzően magas költéssel párosuló szabadidős, szórakozás, egészségmegőrzési célú utazásokon történt kiadások szinte teljesen elmaradtak. Az őszi, téli időszakra jellemző, fajlagosan kiemelkedő költéssel járó városlátogató utak száma gyakorlatilag a nullára zuhant. A legtöbbet az Ausztriából, főként fogászati kezelésekre érkezők költöttek.

Mi is jóval kevesebbet utaztunk, de amikor igen, akkor dolgozni mentünk egy napra

2020 IV. negyedévében a magyar állampolgárok az előző év azonos időszakához képest 61%-kal kevesebbszer, 2,1 millió alkalommal utaztak külföldre. Az egynapos utazások száma 53, a többnaposoké 76%-kal csökkent.

A magyarok külföldi utazásainak 78%-a egynapos út volt. A legtöbben továbbra is Ausztriába és Szlovákiába utaztak, ám az odalátogatók száma is 43, illetve 49%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A magyarok félmillió többnapos utazást tettek külföldre. A többnapos utakon belül

  • a szórakozási, városnézési és természetjárási célú utak aránya 3,2,
  • a rokon- és barátlátogatásoké 20,
  • a munkavégzési célúaké 56,
  • a konferenciáké, üzleti utaké 17% volt.

151 milliárd forint többlet az utasforgalmi egyenlegben

Az utasforgalmi egyenleg a hazánkba utazó külföldiek és a külföldre utazó magyarok kiadásainak egyenlege. 2020 IV. negyedévében az exportösszeg (a külföldiek kiadásai) 59%-kal, 209 milliárd forintra, az importösszeg (a magyarok kiadásai) 73%-kal, 58 milliárd forintra csökkent, így az egyenleg 49%-os visszaeséssel, 151 milliárd forintot tett ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!