Legjobb esetben is csak jövő tavaszra állhat helyre a budapesti turizmus

2021. április 27. – 17:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Legkorábban jövő tavaszra állhat helyre a turizmus forgalma Budapesten, ugyanakkor még rengeteg a bizonytalanság az újranyitással kapcsolatban – ez derült ki azon az online konferencián, amit a Fővárosi Önkormányzat városarculati és turisztikai cége, a Budapest Brand szervezett.

A 444 beszámolója szerint Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke azt mondta a konferencián, hogy a turizmus talpra állásának üteme nagyban függ attól, hogy az Európai Unió mikor és hogyan engedélyezi az unión kívüli turisták beutazását. Addig is fontosnak tartja, hogy Budapest minél több turistát vonzzon a környező országokból.

Bogáts Balázs, a Budapest Airport Zrt. légitársaság fejlesztési és kereskedelmi tervezési vezetője szerint a légi forgalom csak évek múlva fog helyreállni. A reptéri üzemeltető cégek nemzetközi szervezete, az Airports Council International 2024–25-re becsüli, hogy teljesen helyreáll a járvány előtti forgalom Európában. Ugyanakkor szerinte Magyarország előnye lehet, hogy a budapesti repülőtéren meghatározó low cost légitársaságok forgalma ennél várhatóan hamarabb fog növekedésnek indulni.

A Budavári sikló 2020. szeptember 6-án – Fotó: Németh Péter / Telex
A Budavári sikló 2020. szeptember 6-án – Fotó: Németh Péter / Telex

Békefi Anna, a Budapest Convention Bureau ügyvezető igazgatója szerint a nemzetközi konferenciák piaca az optimista előrejelzések szerint 2024-re, rosszabb esetben csak 2026–27-re állhat vissza a járvány előtti szintre.

Kádár Tamás, a Sziget főszervezője szerint még mindig nem tudni, hogy lesz-e Sziget Fesztivál az idén, bár valószínűbbnek tartja, hogy nem.

Szerinte a kisebb, főként a hazai közönségnek szóló fesztiválokat a nyár végén és ősszel Budapesten és az ország más városaiban megtartják majd. A tervek szerint a szintén a Sziget Programiroda által szervezett Gyereksziget és Gourmet-fesztivál is lesz szeptemberben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!