Nem a vírus, hanem a segítség hiánya miatt mennek tönkre teljes szektorok a Sziget főszervezője szerint

2021. január 29. – 09:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Covid-válság mostanra komplett iparágakat tett tönkre, nem a vírus maga, hanem az érintett szektorok és a benne dolgozók megsegítésének az elmaradása – írja egy nyilvános Facebook-posztban a Sziget Fesztivál főszervezője.

Kádár Tamás arról is ír, hogy a vendéglátósok nem kapják meg azt a pénzt sem, ami jár nekik, a fesztiválszervezők 700 milliós keretéből pedig összesen 220 milliót kap meg 27 fesztivál, „hátha az kompenzálja a zeneipar 2019-es 45 milliárdos jegybevételét”.

Kádár Tamás, a 27. Sziget fesztivál főszervezője a fesztivál helyszínén tartott sajtóbejáráson, 2019. augusztus 5-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Kádár Tamás, a 27. Sziget fesztivál főszervezője a fesztivál helyszínén tartott sajtóbejáráson, 2019. augusztus 5-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kádár szerint a válság idején hiányzik az emberekből a szolidaritás:

„Amíg lesznek olyanok, akik a direkt »támogatásokat« élvezik (Laposa, Hunguest, Ákos, Raktárkoncert, stb.), addig el lehet mondani, hogy »ez a szakma már milliárdokat kapott, mit sírnak?«”.

A Sziget főszervezője szerint a vendéglátósoknak, sok zenésznek, színésznek, művésznek, rendezvényszervezőnek, technikusnak és fesztiválszervezőnek is elege van. A bejegyzésében azt is felveti, hogy a kormánynak kellene valódi segítséget nyújtania a vendéglátásban és a szórakoztatásért felelős szektorokban, ahol az emberek a teljes bevételüktől elestek azért, hogy ezzel életeket mentsenek.

Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója decemberben beszélt arról, hogy nem érti, miért nem támogatja a kormány a fesztiváljok megmentését, hiszen „ahhoz képest, hogy eddig csak 1-2 százaléknyi közpénz volt bennük, minden évben sokmilliárdos hasznot termeltek az országnak”.

A milliárdokkal megtolt raktárkoncertek, melyekre Kádár Tamás posztja is utalt, sokkal többről szólnak, mint arról, hogy mentőövet dobnak egy komoly gondokkal küzdő zenei iparágnak. Ahogy arról ebben a cikkünkben részletesen beszámoltunk: kormányközeli körök gazdagodnak a bajba jutott zenészek megsegítésén, az Antenna Hungária pedig szép csendben átveszi a magyar rendezvényszervező piacot, vagy legalábbis nagyon megnehezíti mindenki dolgát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!