Republikon-felmérés: A Dunakeszi központú választókerületet hosszú évek után átvenné a Fidesztől az egyesült ellenzék

2021. július 2. – 05:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Dunakeszi központú (Pest megye 5-ös számú) választókerületet 2014-ben és '18-ban is magabiztosan hozta a Fidesz–KDNP Tuzson Bencével, ám a Republikon Intézet friss reprezentatív felmérése alapján úgy tűnik, egy összellenzéki jelölttel szemben már nem lenne ilyen egyértelmű a helyzet, sőt.

2014-ben ebben a választókerületben 41 százalékkal nyert a fideszes Tuzson, több mint 10 százalékot vert arra a Szabó Imrére, aki mögött szinte az összes ellenzéki párt felsorakozott. A Jobbikot leszámítva, akik 16 százalékot szereztek. Aztán 2018-ban a fideszes politikus még ennél is nagyobb arányban, 43 százalékkal nyert. A DK-s Rónai Sándor 36 százalékot tudott szerezni. A Jobbik ekkor is külön jelöltet indított, aki 15 százalékot kapott.

A friss felmérésben megkérdezettek nagyon magas aránya, 85%-a mondta azt, hogy elmenne szavazni az országgyűlési választásokon, és ha már elmenne, a következő preferenciákkal:

A teljes népesség körében

  • a Fidesz–KDNP listájára a megkérdezettek 36%-a,
  • az egységes ellenzék listájára a megkérdezettek 48%-a szavazna,
  • a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, illetve a Mi Hazánk listáit 2-2% választaná. A biztos pártválasztók esetében:
  • a Fidesz–KDNP listájára 41%,
  • az egységes ellenzék listájára 55%,
  • a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, illetve a Mi Hazánk listáira 2-2% szavazna.

A felmérésben az előválasztásra is rákérdeztek. A megkérdezettek 44 százaléka mondta azt, hogy biztosan elmenne szavazni, 40 százalék pedig azt, hogy biztosan nem menne el.

Ebben a választókerületben két előválasztáson indulóról kérdezett a Republikon intézet: Dorosz Dávid a Párbeszéd–MSZP–Jobbik–Momentum támogatásával, a Demokratikus Koalíció pedig Tonzor Pétert indítja.

A pozíciójáról előző év december 31-gyel távozott volt főpolgármester-helyettes, Dorosz Dávid indulását május elején írtuk meg, amikor Karácsony Gergellyel közösen jelentették be, hogy Dorosz az MSZP–Párbeszéd közös jelöltje Dunakeszin. Aztán júniusban a Jobbik és a Momentum is bejelentette, hogy Dorosz mögé állnak be.

És ezek a visszalépések úgy tűnik, meg is változtatták az erőviszonyokat. Legalábbis a Závecz mérése korábban még egyértelműen a DK-s Tonzor vezetését hozta ki, de a Republikon friss, visszalépések utáni mérése már mást mutat.

A kérdésre, hogy melyikükre szavaznának egy ellenzéki előválasztáson, a következő eredmény jött ki:

  • Dorosz Dávid 40 százalék,
  • Tonzor Péter 32 százalék.

A felmérés szerint ismertség szempontjából ennél is nagyobb a különbség Dorosz javára (48-24).

FRISSÍTÉS: Fekete László, az Pálinkás József féle Új Világ Néppárt pártigazgatója jelezte, hogy bár a Republikon Intézet nem kérdezett rá felmérésében, az Új Világ Néppárt jelöltjeként ő is indul ezen az előválasztáson ebben a választókerületben.

Pálinkás József a jelöltet bemutatva kiemelte, hogy Fekete Lászlót hiteles embernek ismerte meg, akit mindig is a saját közössége iránti elkötelezettség motiválta. Biztos benne, hogy a megválasztásával (képviselő hely elnyerésével) a Pest 05.sz választókerület lakosai a legjobb emberre bíznák a térségük képviseletét, érdekeik érvényesítését.

A 2022-es országgyűlési választáson hat ellenzéki párt (a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd) közös listán, közös jelöltekkel fog indulni a Fidesz–KDNP ellen, előtte azonban még meg kell rendezniük az előválasztást, amely komoly politikai, szervezési és kommunikációs feladat elé állítja mindannyiukat. Erről itt írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől