Palkovics László: Szeptember elsejétől ismét járható lesz az M0-s déli hídja

2021. június 18. – 19:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Palkovics László innovációs miniszter ígérete szerint szeptember elejére ismét járható lesz az M0-s autóút déli dunai hídja, a Deák Ferenc híd. A miniszter az RTL Híradónak azt mondta, hogy a híd felújítását végző kivitelező cégnek, a Strabagnak számolnia kell majd következményekkel a hibákért.

Az M0-s déli szektorát még 2018 nyarán kezdték el felújítani a híddal együtt, az ország legforgalmasabb gyorsforgalmi útján emiatt két évig állandóak voltak a dugók. A Deák Ferenc hidat 2020 tavaszán átadták a forgalomnak, de két héttel később újra le kellett zárni, mert kiderült, hogy a híd egyik saruja eltört.

Mi az a hídsaru?

A saru közvetíti a felső hídszerkezet támaszkodását a hídfőre vagy pillérre. Sarura azért van szükség, mert a tartószerkezetek a megterhelés és a hőmérséklet-ingadozás miatt alak- és hosszváltozásokat szenvedtek (behajolnak, kiterjednek vagy összehúzódnak stb.), és ha a saru nem lenne, akkor a mozgás deformálná a szerkezetet. A törött, beragadt saru is hasonló problémákat okoz, mert nem tudja levezetni a szerkezetben keletkező feszültséget. (Kislexikon)

A Deák Ferenc híd M1-es autópálya felé vezető északi hídját, és forgalombiztonsági okokból a halásztelki csomópont északi oldali felhajtóágát június 16-án zárták le. A szakemberek új hídsarukat építenek be, de elsőként meg kell erősíteni a régi acél hídszerkezetet a saruk környezetében, ehhez acélbordákat hegesztenek be a hídtest belső részein.

Palkovics szerint a tendert elnyerő Strabag hibázott a felújításnál. „Ez indokolja azt, hogy most megint le kellett zárnunk. Igyekszünk ezt a lezárást nagyon gyorsan megoldani. Szeptember elejéig ez be fog fejeződni, és a Strabag elvégzi a feladatát, aztán majd a következményekkel szembesülni fog mindenki” – mondta Palkovics, és hozzátette, hogy a híd szeptember elsejétől újra teljes szélességében járható lesz.

A Strabag azt írta az RTL Híradójának, hogy egyelőre a független szakértői vélemény elfogadására várnak. Azt ígérik, szeptember után már csak néhány alkalommal, főleg éjszaka fognak kisebb javításokat végezni a hídon.

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely azt mondta, hogy az M0-son lévő torlódások nagyon sok autóst bekényszerítenek a fővárosba, amitől Budapesten is több lett a dugó. A főpolgármester szerint az is egy óriási bűn volt, hogy fizetőssé tették az M0-s bizonyos szektorait. A főváros adatai szerint az M0-s déli hídjának kiesése tavaly háromszorosára növelte az Erzsébet híd forgalmát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!