Június 15-én lezárják a fél Deák Ferenc hidat is, dugó lesz az M0-son

2021. június 1. – 16:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tavaszi tervek alapján június 15. és 2021. szeptember 1. között teljesen lezárják a Deák Ferenc híd északi, azaz az M1 autópálya felé vezető oldal hídját – tudtuk meg a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt.-től.

Ezalatt végzik el azokat a beavatkozásokat, amik a várakozás szerint helyrehozzák a híd 2018 és 2020 közötti rekonstrukciójának hibáit. A korábbi tapasztalatok szerint a lezárás óriási dugókat okoz majd a térségben, ráadásul szinte ugyanaznap kezdődik, mint a főváros belső részének forgalmát megbolydító lánchídi lezárás.

A javítások ideje alatt a két hídfélből álló Deák Ferenc hídon elterelik a forgalmat: a közlekedők 2×2 sávon haladhatnak a híd déli, azaz az M5 autópálya felé vezető oldal hídján. A forgalmi terelések teljes időszakában a kerékpáros és gyalogos forgalmat fenntartják. Szeptember 1-től mindkét hídon a forgalom mindkét irányban újra 4 forgalmi sávon haladhat.

Mint Andó Gergely közlekedési szakértő lapunknak elmondta, az északi hídrészt a munkák során meg kell emelni, hogy ki lehessen venni a sarukat, és kicserélhessék őket.

Mint arról beszámoltunk, a Deák Ferenc hidat az M0-s déli szektorával együtt, 2018 nyarán kezdték el felújítani. A hidat 2020 tavaszán adták át a forgalomnak, ám alig két héttel később kiderült, hogy nem jól végezték el a felújítási munkát. A hídszerkezetet tartó egyik saru eltört, emiatt többször korlátozni kellett a forgalmat a hídon.

Mi az a hídsaru?

A saru közvetíti a felső hídszerkezet támaszkodását a hídfőre vagy pillérre. Sarura azért van szükség, mert a tartószerkezetek a megterhelés és a hőmérséklet-ingadozás miatt alak- és hosszváltozásokat szenvedtek (behajolnak, kiterjednek vagy összehúzódnak stb.), és ha a saru nem lenne, akkor a mozgás deformálná a szerkezetet. A törött, beragadt saru is hasonló problémákat okoz, mert nem tudja levezetni a szerkezetben keletkező feszültséget. (Kislexikon)

A történtekre Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter is reagált korábban az egyik kormányinfón, azt mondta: „Mi is fel vagyunk rajta háborodva. Lehetetlen állapot, hogy valamit két éven át újítanak fel, és utána elromlik.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!