PDSZ: Az új törvényt csak egy hajszál választja el a homoszexualitás, transzneműség kriminalizálásától

2021. június 16. – 13:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden megszavazta a Jobbik és a kormánypárti többség a melegellenessé eltérített pedofiltörvényt, ami ellen ezrek tüntettek hétfőn este, és amit aztán a német külügyi államminiszter és az amerikai nagykövetség is kritizált. Hazai hírességek is reagáltak rá, csakúgy, mint a 24.hu kiadója, a Central Médiacsoport, jellemzően egyik felsorolt szereplő sem üdvözölte az intézkedést.

Végtelenül károsnak tartja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is a törvénytervezetet, a nedolgozzingyen.hu-n azt írják: az utolsó pillanatban hozzácsapott kiegészítéseinek súlyos következményei lesznek egyebek mellett a nevelés-oktatásra nézve is.

Például a szexuális kisebbségek és transzneműek jogainak korlátozásával járó rész beiktatása nagy eséllyel szinte teljesen lehetetlenné teszi a nevelési-oktatási intézményekben történő egyes mentálhigiénés tevékenységeket, tanácsadást, segélynyújtást, mivel a gyakorlatban teljesen felszámolja azt. Bár egy utólag megszabott listában sorolnák fel a törvény szerint azokat a szervezeteket, amik egyáltalán bemehetnek az intézményekbe, szerintük a lista összeállításánál aligha várható szakmaiság.

„A törvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy az intézményekben folytatott foglalkozások nem irányulhatnak a »születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére«” – írják.

Véleményük szerint a törvényt csak egy hajszál választja el a homoszexualitás, transzneműség kriminalizálásától, és nem világos, mit értenek népszerűsítésen. „Márpedig a hatóságok és az intézmények a rettenetesen átpolitizált légkörben hajlamosak a probléma »szélsőségesen konform« kezelésére: a témát tabuvá, nem kívánatossá tehetik a nevelési-oktatási intézményekben.” A szervezet nagyon károsnak tartaná, ha a pedagógusok vagy más szakemberek, pszichológusok nem foglalkozhatnának a nemi identitással, elfogadással kapcsolatos kérdésekkel.

A legjelentősebb problémának a stigmatizációt tartják. A törvény szövege meglátásuk szerint nemcsak elvitatja az identitást, hanem kiszolgáltatja a gyereket, aki még csak segítséget sem kérhet majd. „Mindez nem lehet egy felelősen gondolkodó jogalkotó célja. Ezzel személyes tragédiák sorát indíthatják el – nincs olyan politikai cél, ami legitimálhatja ezt a következményt” – írják.

Felvetik továbbá azt is, hogy felmerülnek kérdések az irodalomtanítással összefüggésben is.

„Hogyan tanítsunk irodalmat? Elfogadható-e Szapphó oktatása a továbbiakban? Mennyit mondhatunk el a görög kultúráról? Megtiltjuk-e a Harry Potter-kötetek olvasását?”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!