Német külügyi államminiszter: A magyar parlament súlyosan diszkriminálja az LMBTQI-embereket

2021. június 15. – 21:48

frissítve

Német külügyi államminiszter: A magyar parlament súlyosan diszkriminálja az LMBTQI-embereket
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar törvényhozás súlyosan diszkriminálja az LMBTQI-embereket, közölte kedden a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere. Michael Roth Twitter-bejegyzése szerint az Országgyűlés vonatkozó döntése

„újabb súlyos állami diszkrimináció az LMBTQI-emberek ellen (…) ez a törvény ellentétes mindazzal, amit közös európai értékeinknek tekintünk”

– írta az Angela Merkel vezette szövetségi kormány államminisztere, szemlézi az MTI. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa hozzátette:

„Teljes szolidaritás és támogatás az LMBTQI-embereknek Magyarországon.”

Ahogy arról beszámoltunk, 157 igen és 1 nem szavazattal a parlament kormánypárti többsége és a Jobbik képviselői kedden megszavazták a különféle módosítókkal melegellenessé eltérített pedofilellenes törvénytervezetet, közben az összes ellenzéki módosítót leszavazták. Az MSZP, DK, LMP, a Párbeszéd és a Momentumhoz csatlakozott független képviselők előre jelezték, hogy bojkottálják a szavazást, a független Székely Sándor szavazott egyedül nemmel.

A Fidesz frakcióvezetője május végén nyújtotta be a régóta ígért, akkor még csak pedofília ellen szóló javaslatait, júniusban aztán hirtelen több új javaslattal egészítették ki a parlament előtt lévő pedofilellenes törvénycsomagot kormánypárti politikusok.

Megtiltanák például a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás népszerűsítését és bemutatását, még az ilyet tartalmazó reklámokat is. A szexuális felvilágosításból kizárnák a civilek egy részét, ilyen előadásokat csak nyilvántartásba vett szervezetek és előadók tarthatnának az iskolákban. A javaslat bírálói szerint a homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítésének tiltása és a pedofíliával összemosása súlyosan megbélyegzi az LMBTQ-embereket, továbbá lelki sérüléseket okozhat a kamaszok körében, ha a másság létezéséről és elfogadásáról nem lehet nyíltan beszélni az iskolai felvilágosításon. Itt írtunk bővebben arról, hogy a módosító javaslatok az LMBTQ-embereket hogyan érintik.

„Halászhat szavazatokat a szélsőjobbon”

Az ARD német országos közszolgálati televízió a Tagesschau.de című hírportálján tudósítást és kommentárt is közölt az új törvényről. A kommentárban kiemelték: „meg kell hagyni, Orbán ért a negatív kampányhoz”, hiszen a homoszexualitást a pedofíliával „egy kalap alá vevő törvénycsomaggal több legyet üt egy csapással”, megalkot egy „új ellenségképet”, támadhatja Brüsszelt, „halászhat szavazatokat a szélsőjobbon” és megoszthatja a 2022-es parlamenti választáson egységesen induló ellenzéket, írja az MTI.

Gonosz és érthetetlen

Ahogy arról szintén beszámoltunk, ezrek tüntettek hétfőn a Kossuth téren a törvény elfogadása, illetve annak tartalma miatt. A tüntetést az Országház elé a pedofiltörvény melegellenes módosításai ellen szervezték. A „Propagandatörvény helyett elfogadást” névre hallgató rendezvényt az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Helsinki Bizottság, a Prizma Közösség és a Szivárványcsaládokért Alapítvány hirdette meg.

A szervezők azt írták: „A kormánypárti képviselők olyan kirekesztő és gyűlöletkeltő javaslatokat nyújtottak be, amelyek célja, hogy teljesen eltüntessék az LMBTQI-embereket a nyilvánosságból, és betiltsák azokat a létfontosságú iskolai programokat, amelyek egyrészt segítenek a fiataloknak abban, hogy információkhoz és támogatáshoz jussanak, másrészt elfogadóbb és mindenki számára biztonságosabb környezetet garantálnak.” Az ellen is tiltakoznak, hogy a kormány „a törvényjavaslattal igyekszik egybemosni gyerekekkel szemben elkövetett, megbocsáthatatlan bűnöket elkövetőket az LMBTQI-közösség tagjaival”.

A felszólalásokról itt olvashat bővebben, a tüntetésen készült videónkat pedig itt tudja megnézni:

Európai parlamenti képviselők is tiltakoztak a melegellenes törvénymódosítás ellen. Az Európai Parlament LMBTI Frakcióközi Csoportja (amelynek a magyar képviselők közül a momentumos Donáth Anna és a DK-s Rónai Sándor is tagja) közleményében arról írt, hogy a módosítások számos európai uniós jogszabályba ütköznek: így például az audiovizuális médiaszolgálatásokról szóló irányelvbe, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelvbe, valamint az Alapjogi Chartába is.

„Ismét azt látjuk, hogy a Fidesz a 2022-es választások előtt az LMBTI-embereket és életüket áldozza fel szavazatszerzésért. Rég látjuk ezt jönni és tisztán emlékeztet arra a démonizálásra, amit a menekültekkel szemben elkövettek. A félelemkeltés államilag finanszírozott taktika lett”

– írja a zöldpárti Terry Reintke, a csoport társelnöke.

A keddi parlamenti szavazásra reagált közleményében a Háttér Társaság is, ebben „putyini propagandatörvénynek” nevezték a kedden elfogadott törvénycsomagot. Hiába tüntettek hétfőn ezrek, írta alá a petíciót több mint 100 ezer ember, az Országgyűlést nem érdekli a magyarok véleménye, írták.

Az amerikai nagykövetségnek sem tetszik

Az ügyben megszólalt a budapesti amerikai nagykövetség is.

„Az Amerikai Nagykövetség mély aggodalmát fejezi ki a parlament által ma elfogadott törvény LMBTQI+ ellenes részei miatt” – írják közleményükben.

Az Egyesült Államok szerint a kormányok kötelessége a szólásszabadság előmozdítása és az emberi jogok védelme, beleértve az LMBTQI+ közösség jogait is. Idézik Joe Biden amerikai elnököt, aki LMBTQI+ jogvédők felé a Pride-hónap alkalmából június 1-jén tett nyilatkozatában úgy fogalmazott: „Látunk titeket, támogatunk titeket, és inspiráló a teljes egyenlőség elérése érdekében mutatott bátorságotok.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!