Medián: Továbbra is Jakab Péter a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

2021. június 16. – 15:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két hónap alatt három miniszterelnök-jelölt is növelni tudta a támogatottságát az ellenzéki szavazók körében: Jakab Péter 3, Dobrev Klára 4, Karácsony Gergely pedig 7 százalékponttal. A főpolgármesternek ez a többlet viszont csak arra volt elég, hogy megközelítse a Jobbik elnökét, aki már áprilisban átvette tőle a vezetést, derül ki a Medián felméréséből, amit a HVG megbízásából készítettek.

Az élen álló két miniszterelnök-jelölt versenyében egyébként nagyon erős a településszerkezeti meghatározottság. Karácsony vezet a nagyvárosokban és főleg a fővárosban, Jakabot viszont többen támogatják a kisebb települések lakói, különösen a községekben élők közül. Érdekesség, hogy Dobrev is a falvakban mondható népszerűnek, itt megelőzi Karácsony Gergelyt.

Ami a többi ellenzéki miniszterelnök-jelöltet illeti: az előválasztási versenybe frissen beszállt Pálinkás József – az eddig nem nagyon mérhető Új Világ Néppárt elnök – sereghajtó, a momentumos Fekete-Győr András 6 pontot veszített a legutóbbi felmérés óta, Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) pedig a negyedik helyre csúszott vissza a miniszterelnök-jelöltek versenyében.

A potenciális miniszterelnök-jelöltekre a megkérdezettek az alábbi arányban szavaznának júniusban (ez nem a klasszikus szavazási preferencia, az első és második említéseket vetíti ki egy 100 fokú skálára, az összérték ezért nem 100 százalék):

  • Jakab Péterre: 43 százalék
  • Karácsony Gergelyre: 41 százalék
  • Dobrev Klárára: 26 százalék
  • Márki-Zay Péterre: 16 százalék
  • Fekete-Győr Andrásra: 8 százalék
  • Pálinkás Józsefre: 5 százalék.

A miniszterelnök-jelöltek közül eddig Karácsony Gergely hirdetett kétszer 9 pontos jóvátételi programot. A főpolgármester bejelentésére Gyurcsány Ferenc később a Facebookon reagált, a posztjában pedig arról írt, hogy a főpolgármester programja voltaképpen megegyezik azzal, amit a DK is szeretne évek óta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől