Kétszer 9 pontos jóvátételi programot hirdetett szombaton Karácsony Gergely

Legfontosabb

2021. június 12. – 11:06

frissítve

Kétszer 9 pontos jóvátételi programot hirdetett szombaton Karácsony Gergely
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely, a miniszterelnök-jelölt főpolgármester bemutatta a 99 mozgalom jóvátételi programját szombat délelőtt Budapesten, a mozgalom alapítóinak Változás és Jóvátétel című rendezvényén. Karácsony, aki május 15-én jelentette be, hogy elindul az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelölti előválasztásán, az alapítókkal együtt ismertette a jóvátételi programot.

A jóvátételi program első kilenc pontja:

 • a rabszolgatörvény eltörlése – új munka törvénykönyve
 • oktatás: az oktatási rendszerből lemorzsolódott, végzettség nélküli fiataloknak második esély, célzott programok a továbbképzésükre, például szakmunkás-oklevél vagy az érettségi megszerzésének a lehetősége
 • a közmunkabért felemelik a minimálbér szintjére
 • egyeztetés kezdése a CEU visszahozása érdekében, visszaállítani az egyetemek autonómiáját
 • új egyházszabályozás: szabad egyházak segítése, az egyházi státuszukat vesztett, intézményfenntartó munkát végző egyházak kárpótlása
 • az állami iskolák támogatásának felemelése az egyházi iskolák szintére
 • felülvizsgálják az állami földprivatizáció folyamatát és eredményeit
 • újraszabályozzák a trafikpiacot: bárki nyithasson trafikot
 • rokkantnyugdíjasok kárpótlása

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Karácsony egy újabb blokkban – miután a járványhelyzet (illetve annak hibásnak mondott kezelése) szociális és gazdasági következményeiről, megélhetési válságról beszélt – a következő kilenc pontot jelentette még be, forrásként az uniós alapot jelölve meg:

 • újraindítási támogatás a bajba jutott kisvállalkozásoknak
 • ugyanezek a kisvállalkozások két évig mentesülnek a szociális hozzájárulási adó fizetése alól
 • 9 hónapra emelik az álláskeresési járadék folyósításának idejét, visszamenőleges kárpótlás is
 • a járvány során igénybe vett táppénzt utólag kiegészítik 100 százalékra
 • az egészségügyi dolgozóknak 500 ezer forint egyszeri támogatás
 • a szociális dolgozóknak 500 ezer forint egyszeri támogatás
 • kárpótolják az önkormányzatokat az elvont iparűzési és gépjárműadó bevételek kieséséért
 • eltörlik a különleges gazdasági övezeteket
 • bevezetik a Tiborcz-adót és a Mészáros-adót (utóbbit azokra a vállalkozásokra vetnék ki, amelyek az elmúlt év haszonélvezői voltak)

A 99 mozgalom neve arra utal, hogy Karácsony szerint ők a társadalmat „kiszipolyozó” „szűk elittel” szemben álló, magára hagyott 99 százalékot képviselik. Karácsony azt mondta: nem szeretné, hogy a miniszterelnök-jelölti verseny ígéretlicit legyen arról, hogy ki hány nap alatt zárja börtönbe Mészáros Lőrincet, és ő Hankiss Elemér szellemében arra tett kísérletet, hogy gondolkozzon Magyarország jövőjéről.

Ez nem maga a teljes választási program, hanem – ahogy Karácsony mondta – annak a „zászlóshajója”, az első és legfontosabb része.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Karácsony szerint az Orbán-rendszer lépésről lépésre lerombolta a demokráciát, a köztársaság intézményeit, és az elmúlt 12 év tanulsága, hogy ezt azért tehette meg, mert nem volt elég fontos elég sok embernek a köztársaság, mégpedig azért nem, mert a köztársaság „nem szolgálta kellően az emberek igazságérzetét”.

Az emberek igazságérzetét szolgáló módon kell helyreállítani a károkat, amiket az Orbán-rendszer okozott, „az újraegyesítés első lépése” így a jóvátétel – erről beszélt Karácsony a rendezvény elején, a konkrét programpontok ismertetése előtt.

A programismertető rendezvényt Osvárt Andrea színésznő moderálta. A kiszolgáltatottságról beszélt Sudár Orsolya, a Szikra Mozgalom elnökségi tagja, a kiváltságosság témáját vitte Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, az automómiáról szóló blokkban az önkormányzatok oldaláról Nemény András, Szombathely polgármestere és Polyák Gábor jogász, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője szólalt meg, utóbbi a sajtószabadságról beszélt. Az utolsó megszólaló Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke volt.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Fidesz: Gyurcsány

A Fidesz kommunikációs igazgatója, Hollik István az MTI-nek telefonon reagált a bejelentésre. Hollik szerint a programban nincs semmi újdonság, abban Gyurcsány Ferenc politikája köszön vissza, ami újabb bizonyíték arra, hogy „Karácsony Gergely 99 százalékban Gyurcsány Ferenc”.

A fideszes reakcióról szóló hírt hamarabb hozta az MTI, mint a programismertetésről szóló részletes beszámolót. Hollik megszólalását csak egy kétmondatos rövidhír előzte meg a Karácsony-féle, délelőtti rendezvényről, arról a hosszabb cikk délután 14:21-kor jelent meg.

A Telex Karácsony Gergelyről készített portrévideóját itt lehet megnézni, nagyinterjúnkat itt találja.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!