Karácsony: Budapest tisztelettel és szeretettel várja Ferenc pápát

2021. június 8. – 11:20

frissítve

Karácsony: Budapest tisztelettel és szeretettel várja Ferenc pápát
Karácsony Gergely a kínai Fudan Egyetem ellen szervezett tüntetésen június 5-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Budapest tisztelettel és szeretettel várja Ferenc pápát”

– írta hétfő délelőtti Facebook-posztjában Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek előválasztásán induló városvezető a pápa szavait idézve azt írta:

„»Nagybetűs politikának nevezem azt, amely szolgálat, amely új utakat nyit meg az emberek önszerveződési és önkifejezési lehetőségei terén.«️ Ez a fajta politika »nemcsak az emberekért, hanem az emberekkel együtt is tevékenykedik, közösségeikben és értékeikben gyökerezik«️.
Ferenc pápa igaz szavai. Budapest tisztelettel és szeretettel várja Ferenc pápát.”

Az utóbbi napokban egyre nagyobb visszhangot kelt a magyar közéletben az, hogy – nem megerősített információként – az terjed a hazai médiában, hogy Ferenc pápa sem Áder János köztársasági elnökkel, sem Orbán Viktor miniszterelnökkel nem akar találkozni akkor, amikor idén részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, ahol ott lesz az esemény zárómiséjén, ám mindössze három órát tölt Magyarországon.

Szintén nem megerősített infóként az is terjed, hogy Erdő Péter bíboros és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is Rómába utazott, hogy egy „elfogadhatóbb menetrendet” próbáljanak meg elfogadtatni a pápánál, egyes hírek szerint arról győzködik, hogy találkozzon Orbánnal és Áderrel.

Arról is írtunk a napokban, hogy lengyel lapok szerint Orbán menekültpolitikája miatt nem akar vele találkozni Ferenc pápa Budapesten. Úgy tudják,

Ferenc pápa nem kedveli a szűk látókörű, extremista, agresszív nacionalizmust.

Azt is hozzáteszik, hogy a pápa rövid látogatása azért is különösen kellemetlen Orbánnak, mert a „rivális” Szlovákiába utazik tovább Budapestről, ahol nemcsak három órát, hanem három napot fog eltölteni. Ez a lengyel források szerint óriási pofon lenne egy évvel a választások előtt Orbánnak. A lapok arról is írnak, hogy a pápa éppen a választások közelsége miatt sem erőltetné a találkozót, mert nem akarja befolyásolni látogatásával a politikai erőviszonyokat Magyarországon.

És mindezek után jött az a hír, hogy a Fidesz egyik legfontosabb ideológusa, megmondóembere a Hír TV-ben arról beszélt, hogy Ferenc pápa meg akarta alázni Magyarországot, és keresztényellenesen viselkedik.

Márciusban jelentették be, hogy Ferenc pápa Magyarországra jön, ennek hátteréről itt írtunk részletesen. Erdő Péter korábban azt mondta, hogy az Eucharisztikus Kongresszus nem politikai, hanem vallási esemény. Szerinte az esemény lebonyolításához alapvető fontosságú a kormánnyal és a fővárossal való kapcsolat.

A Népszava arról is írt, hogy a Vatikán hivatalos álláspontja szerint még nem ismert a pápa budapesti programja, ezt várhatóan július vége felé közlik majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!