Karácsony a kínai nagykövetségnek: Nem a kínai emberek, hanem Magyarország sunyi kiárusítása ellen küzdünk

2021. június 7. – 10:42

frissítve

Karácsony a kínai nagykövetségnek: Nem a kínai emberek, hanem Magyarország sunyi kiárusítása ellen küzdünk
Tüntetés a Fudan Egyetem ellen, a Diákvárosért a Kossuth téren, a Kína által betiltott Micimackóval, tibeti zászlóban, 2021. június 5-én Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Tudomásul veszem, ha a kínai követség sajtószóvivője a belügyeikbe való beavatkozásnak veszi, ha olyan szavakat használok, mint »demokrácia«️, »jogállam«️, »emberi jogok«️. De mivel én ezekben hiszek, ezeket fogom használni ezután is”

– válaszolta Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely a kínai nagykövetségnek, amely üzent neki a Fudan Egyetem felépítése ellen tiltakozó szombati tüntetés után, amelyről itt láthatja videónkat:

A főpolgármester szerint „érthető, ha Kína a saját politikai-gazdasági befolyásának növelése érdekében cselekszik, az az elfogadhatatlan, ha a magyar kormány Magyarország érdekei helyett szintén a kínai politikai-gazdasági befolyásszerzést szolgálja ki. Ezért mondtam: mi nem a kínai emberek ellen tüntettünk, hanem Magyarország szuverenitásának sunyi kiárusítása ellen.”

Lesz népszavazás, ha nem a Fudanról, akkor a Diákvárosról

Karácsony reagált Gulyás Gergely nyilatkozatára is, amelyben a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy másfél év múlva lenne értelme a népszavazásnak a Fudan Egyetem megépítéséről, mivel „közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik”, ugyanis nincsenek még kész tervek – állítja a miniszter a nem kész tervről, amelyről tudható, hogy a teljes magyar felsőoktatás éves költségvetésével egyenlő, több mint ötszázmilliárd forintos hitelt vesz fel a megvalósításra a magyar állam, hogy kínai pénzből, kínai cégek által felépüljön a Kínai Kommunista Párt ideológiájának követését alapokiratában deklaráltan vállaló egyetem, és amelyről tudható, hogy hol épülne fel a Diákváros rovására – ellentétben a kormány korábbi nyilatkozataival.

A főpolgármester szerint „unalomig ismert sunnyogás” arról beszélni, hogy a feltételek nem ismertek „hiszen a Fudan-beruházás feltételei akkor lesznek ismertek, ha a kormány végre hajlandó nyilvánosságra hozni azokat. Pont ezt kezdeményeztem hetekkel ezelőtt.”

De ha ez nem történik meg Karácsony szerint, akkor van a kormány logikájának megfelelő megoldás is:

„Van viszont egy beruházás, aminek minden feltétele ismert, hiszen megállapodtunk róla: ez a Diákváros. Ezt kell megépíteni, nem mást. És pont. Szóval, akkor indulhat is a népszavazás a Diákvárosról, el is kezdem erről az egyeztetéseket már a héten.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!