Tizenöt közgazdász bírálja a Fudan Egyetem Magyarországra települését

2021. május 27. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

Többek között Bod Péter Ákos és Chikán Attila által is aláírt nyilatkozat jelent meg a Közgazdászok a válságkezelésről nevű Facebook-oldalon, amiben 15 szakember bírálja a Fudan Egyetem Budapestre tervezett települését.

A szakértők a szakmai érveket hoznak fel a kampusz ellen:

  • a projekt Kínától felvett hitelből valósulna meg
  • a költsége meghaladná a költségvetésben 2022-ben felsőfokú oktatásra szánt előirányzatot
  • a felvett hitel kamatlába többszöröse lenne egy EU-s hitelnek
  • ismeretlenek a hitel feltételei
  • a működtetése 2023 és 2027 között 100 milliárd forintba kerülne, és ezen felül évi 15,5 milliárd veszteséget kellene megtéríteni
  • kisebbségi magyar részesedés lenne a fenntartásra létrehozott alapítványban
  • hátrányt jelentene a felsőoktatásnak, többek között a bérkülönbségek miatt
  • a tandíj sokszorosa lenne a magyar felsőoktatásban kiszabottnak, ezért csak egy szűk réteg járhatna ide

A közlemény aláírói: Bihari Péter, Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Felcsuti Péter, Győrffy Dóra, Király Júlia, Mellár Tamás, Nagy Zoltán, Oblath Gábor, Palócz Éva, Petschnig Mária Zita, Prinz Dániel, Riecke Werner, Scharle Ágota, és Vértes András.

A kínai Fudan egyetem első külföldi campusát 2020 utolsó Magyar Közlönyében jelentették be. A 821 millió forint állami támogatással készülő egyetem helyszíne akkor még ismeretlen volt. Idén tavaszra kiderült, hogy a Fudan a ferencvárosi Diákváros-projekt helyszínén fog megépülni, a korábban ellenzéki és kormánypárti politikusok által elismert terv gyakorlatilag mehetett a kukába a kínai egyetem miatt. Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely akkor úgy reagált, hogy „nem akarjuk, hogy a magyar fiatalok Diákvárosa helyett fallal körülvett kínai elit kampusz épüljön.”

A beruházás miatt június 5-re kormányellenes tüntetést hirdetett a Hősök terére Jámbor András és a Szikra Mozgalom.

Az esemény Facebook-leírása szerint a Fidesz-kormány elmúlt intézkedései közül is kiemelkedik a Diákváros ügye. „Ott tartunk, hogy a Fidesz a magyar diákok lakhatását és jövőjét árusítja ki azért, hogy a kínai diktatúra elitegyetemét hozhassa az országba” – írják, utalva a IX. kerületi Duna-partra tervezett Fudan Egyetemre.

Az Országgyűlés csütörtökön tárgyal a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, illetve az alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló előterjesztés, ami után általános vita nyílik Budapest Diákváros megvalósításáról is, írja az MTI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!