Elutasították a fellebbezést, marad Jakab Péter 9,6 milliós rekordbüntetése a ficsúrozásért

2021. június 2. – 11:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kapott többségi támogatást az országgyűlés mentelmi bizottságának szerdai ülésén Jakab Péter (Jobbik) fellebbezése a rá kirótt 9,6 millió forintos házelnöki büntetés ellen, írta az MTI.

Ennyit közölt az ülés után újságírókkal Hargitai János (KDNP), a bizottság elnöke, aki a részletekkel kapcsolatos kérdéseket arra hivatkozva hárította el, hogy zárt ülésen tárgyalták ezt a napirendi pontot.

Alig tízperces meghallgatása után, a döntés ismertté válása előtt arról beszélt újságíróknak Jakab Péter, a Jobbik elnöke, frakcióvezetője: színtisztán politikai döntés születik ügyében, hiszen fideszes képviselők semmilyen szankciót nem kaptak a „csicska”, a „csürhe”, a „zsúrpubi” vagy a „büdös bunkó” kifejezésért.

„Kértem, hogy állítsák össze a tiltott szavak jegyzékét, hogy mely kifejezésekért jár büntetés, így 32 évvel a rendszerváltás után”

– mondta a politikus, aki irodalminak nevezte az általa a fideszes képviselőkre használt „ficsúr” szót.

Jakab Péter azért kapott 9,6 millió forintos rekordbüntetést Kövér László házelnöktől, mert május 17-ei felszólalásában azt mondta: Jut eszembe, mi a helyzet a rabszolgatörvénnyel, ficsúrok?!”Kövér ekkor figyelmeztette Jakabot, majd megvonta a szót a jobbikos képviselőtől.

Jakab ezután már a kikapcsolt mikrofon mellől külön odakiabálta a házelnöknek: „Vegyen perzsa szőnyegeket, ficsúr!”. Kövér már akkor jelezte, hogy ez tovább súlyosbítja majd a büntetést:

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője azonnal kérdést tesz fel Orbán Viktornak május 31-énFotó: Kocsticsák Szilárd/MTI
Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője azonnal kérdést tesz fel Orbán Viktornak május 31-énFotó: Kocsticsák Szilárd/MTI

A házelnök nem először szabott ki több milliós büntetést, a korábbi rekorder Tordai Bence (Párbeszéd) volt, akire áprilisban 8,2 millió forintos büntetést szabott ki, mert az március elsején a parlament üléstermében egy mobiltelefonnal filmezte Varga Mihály pénzügyminisztert, Budapest 4. számú választókerületének országgyűlési képviselőjét, akit eközben arra akart rávenni, hogy csatlakozzon az egyik kezdeményezésükhöz.

Jakabnak is volt már milliós büntetése: tavaly októberben 4,4 millió forintot szabott ki rá a házelnök, mert a Jobbik elnöke – miközben krumplikirálynak nevezte Orbán Viktort, utalva a választások előtt kiosztott ingyenkrumplira – egy zsák krumplit akart átadni a miniszterelnöknek a parlamentben.

Jakab egyébként a most hétfői felszólalásában is előhozta a ficsúrozást. Az azonnali kérdések órájában arról kérdezte Orbán Viktort, hogy milyen kifejezésekért jár majd még büntetés. Jakab tolvajnak nevezte Orbánt, aki erre azzal vágott vissza, hogy a jobbikos politikus egy csörgősipkás bohóc, akit Gyurcsány ráz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!