Dobrev Klára megindította országjárását, és kiderült, neki is van egy Havasi Bertalanja

Legfontosabb

2021. június 2. – 18:25

frissítve

Dobrev Klára megindította országjárását, és kiderült, neki is van egy Havasi Bertalanja
Dobrev-kisbusz a Budapest VIII. kerületi Teleki László téren 2021. június 2-án – Fotó: Német Tamás / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Június elsején jelentette be Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje, hogy országjárásra indul, hogy az őszi ellenzéki előválasztásig az ország több pontjára eljusson. Május elején lett hivatalos, hogy Dobrev lesz a DK miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki előválasztáson, és már a bejelentő Facebook-posztban is úgy mutatták be, mint az ember, aki „az elmúlt időszakban megtett 4320 kilométert, felkeresett 39 települést, beszélgetett 71 emberrel és meghallgatott több száz problémát, hogy bemutassa nekünk a Kevesek Magyarországát”.

Dobrev ugyanis túlvan már egy országjáráson, aminek a sajtója végül nem alakult teljesen úgy, ahogy ő szerette volna. Az az országjárás a járvány alatt zajlott, és a végén Dobrev március elején bejelentette, hogy koronavírusos. Az Origo készített is egy térképet arról, hol kampányolt a politikus, ezzel párhuzamosan pedig a teljes kormánymédia egy egész kampányt felhúzott a dologra arról írva, hogy olyan DK-s politikusokkal is találkozott, akik később a koronavírus-fertőzés szövődményeibe belehaltak. Dobrevék erre például itt reagáltak, de a Telexnek is azt mondta, hogy senkit nem fertőzött meg, mindenhol betartotta a járványügyi szabályokat.

Dobrev tehát most újra országjárásra indul, immáron mint az egyik hivatalos miniszterelnök-jelölt az ellenzéki előválasztáson. Ennek első állomása a VIII. kerületi Teleki László téren volt, ahol rögtön azzal kezdte, hogy neki lételeme, hogy az emberekkel találkozzon, és végre személyesen is megteheti ezt.

Fotó: Német Tamás / Telex
Fotó: Német Tamás / Telex

A miniszterelnök-jelölt-jelölt Manhalter Dániellel, a helyi DK-s képviselőjelölt-jelölttel és Róna Sándorral, a párt EP-képviselőjével tartott rövid sajtótájékoztatót arról, mi a rossz most, és arra mi lehet a megoldás a DK szerint. Na vajon mi?

Leginkább egy kormányváltás, esetleg Dobrev Klára miniszterelnökségével.

Majd az összejött emberekkel elegyedett beszélgetésbe Dobrev. A téren 50-60 ember össze is verődött, láthatóan sokan olyanok, akik rendszeresen megjelennek a DK hasonló eseményein, sokakat személyesen ismertek Dobrevék.

Dobrev a sajtótájékoztató részén arról beszélt többek között, hogy a politikus akkor jó politikus, ha mindig meghallgatja az embereket, és amikor kormányoz, akkor sem felejt el beszélgetni az emberekkel, még ha nem is könnyű. Megígérte, hogy mind a 106 választókerületbe elmegy majd a kampányban. Ahogyan azt is, hogy miután megnyerték a választást, mindenképp olyan miniszterelnöke lesz az országnak, akivel lehet találkozni majd az utcán.

A problémák közül az egészségügyet választotta: milyen ország az, ahol a keveseknek a magán egészségügyi ellátás jut, a sokak pedig a kórházakban haldokolnak – tette fel a kérdést, majd a friss területi halálozási adatokból idézett. Hatszor annyian haltak meg koronavírusban kelet-magyarországi kórházakban, mint a budapesti kórházakban, mondta, és azt is: Magyarországon jelenleg azon múlik, hogy életben maradsz-e, hogy hova születtél, vagy mennyi pénzed van.

Majd megkérdezte az összegyűlteket, hogy „többen vagyunk?”, amire az emberek azt mondták: „Igen!”

Egy kérdés tudott elhangozni Dobrev felé, az Azonnali kérdezett a TeamDobrevről. Mint kiderült, az leginkább közösségépítésre, közösséggyűjtésre szolgál, kevésbé a konkrét kampánytámogatásra. Ezután Dobrev Rónaihoz irányította a sajtót, és beszélgetni kezdett az emberekkel.

Manhalter Dániel (DK), Dobrev Klára (DK) és Rónai Sándor (DK) a VIII. kerületi Teleki László téren 2021. június 2-án. Fotó: Német Tamás / Telex.hu
Manhalter Dániel (DK), Dobrev Klára (DK) és Rónai Sándor (DK) a VIII. kerületi Teleki László téren 2021. június 2-án. Fotó: Német Tamás / Telex.hu

Rónai Sándor pedig Havasi Bertalanként állta útját a HírTv stábjának, akik így Dobrevtől személyesen már nem kérdezhettek.

Felajánlotta ugyan, hogy ő válaszol a kérdésekre szívesen, persze nyilván a miniszterelnök-jelölt-jelölttől szerettek volna kérdezni. Az Azonnali azért kérdezett Rónaitól, ha már felajánlotta: azt próbálták megtudni, helyes-e az értesülésük, miszerint a DK és a Jobbik 31 körzetben kötött-e megállapodást, de Rónai csak azt ismételgette: minden párttal kötöttek megállapodásokat, részleteket nem árult el.

A HírTv kitartóan próbálkozott, de ugyanilyen kitartó volt az őket Dobrevtől távol tartó Rónai is, ahogy ő fogalmazott: abban segít Dobrev Klárának, hogy tudjon beszélgetni a választópolgárokkal. Kicsit furcsa volt, hogy a Fidesz és csatolt részei nem repültek rá erre a kényelmes, budapesti helyszínre, hogy hangszórókból szóljon valami cirkuszi zene, ahogy szokták, vagy hogy 2006-os lovas attakot imitáljanak a háttérben fiatal fidelitasosok, de végül ezt a lehetőséget kihagyták.

Idős DK-szimpatizánsoktól elkapott beszélgetésfoszlányok nagyjából úgy néztek ki, hogy „nekem már nem sok időm van hátra, de szeretném megélni, hogy eltakarodik végre” (minden bizonnyal Orbán és/vagy a Fidesz – Telex), illetve Rónai Sándornak azt vetették fel, hogy ugyan jó volt Gyurcsány reakcióvideója a fideszes Gyurcsány-show-ra – Orbán-show néven –, de szerintük sajnos túl rövid volt, és nem volt benne, hogy a 2006-os durvulást a Fidesz szervezte.

Aztán a beszélgetésekkel végző, távozó Dobrevtől még megpróbál újra kérdezni a HírTv, de a DK-s miniszterelnök-jelölt-jelölt nem reagált. Majd miután beült az autóba, és az ajtót húzta be, a kis résbe még bepréselte a HírTv-s riporter a kérdését:

A kormány szerint Gyurcsány Ferenc az ellenzék vezetője, mit szól ehhez?!

A DK miniszterelnök-jelöltjével május elején adott nekünk interjút, ahol többek között arról beszélt, hogy ő lesz az ország első női miniszterelnöke, mert az elmúlt években olyan tapasztalatokat és tudást szerzett, ami a Fidesz utáni sikeres kormányzáshoz kell. Ahogy abban is biztos, hogy az elmúlt években felhalmozódott milliárdos vagyonokkal kezdeni kell majd valamit; ez nem adózásról, hanem az igazságosságról szól, mondta. Szerinte ha a Kossuth rádióban az ellenzék is ugyanannyi felületet kapott volna, mint a jelenlegi kormányfő, akkor Orbán még választást sem tudott volna nyerni.

Fotó: Német Tamás / Telex
Fotó: Német Tamás / Telex

Május közepére egyeztek meg az ellenzéki pártok vezetői az előválasztás részletszabályaiban, amiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen, azt pedig ebben a cikkünkben vettük végig, hogyan áll az előválasztás előkészítése az egyes pártok szempontjából. A héten pedig elindult az ellenzéki előválasztás hivatalos honlapja is.

Az előválasztás első fordulójára 2021. szeptember 18–26. között, második fordulójára október 4–10. között lesz. A miniszterelnök-jelölt kiválasztása esetében kétfordulós lesz a választás, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább. A választókerületi jelölteknél az első forduló időpontjában egyfordulós szavazás fog dönteni.

A miniszterelnök-jelölti csatában hat jelölt vesz részt. Pálinkás József volt a legutóbbi bejelentkező, a többi induló a bejelentkezések sorrendjében: Márki-Zay Péter, Jakab Péter, Fekete-Győr András, Dobrev Klára, Karácsony Gergely.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!