Dobrev Klára bejelentette, hogy ő lesz a DK miniszterelnök-jelöltje

2021. május 2. – 15:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy azt korábban ígérték, vasárnap hivatalosan is bejelentette a Demokratikus Koalíció, hogy Dobrev Klára lesz a párt miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki előválasztáson. „Anyák napján bemutatjuk az embert, aki az elmúlt időszakban megtett 4320 kilométert, felkeresett 39 települést, beszélgetett 71 emberrel és meghallgatott több száz problémát, hogy bemutassa nekünk a Kevesek Magyarországát” – írták a bejelentés Facebook-eseményénél.

Dobrev Klára a bejelentés után elmondta: válaszúthoz érkezett az élete, amikor a DK elnöksége felkérte jelöltnek, de ő készen áll a feladatra, készen áll arra, hogy egyesítse az Orbánnal szemben álló ellenzéket, és „legyőzze Orbánt és velejéig romlott rendszerét.”

Az már hónapok óta egyértelmű volt: ha lesz miniszterelnök-jelöltje a DK-nak, az Dobrev Klára lesz, aki jelenleg EP-képviselő. Ezt szó szerint ki is mondta a Telexnek adott interjúban Gyurcsány Ferenc pártelnök, korábbi kormányfő. Az elmúlt napokban már Vágó István és Kálmán Olga is a szavazók figyelmébe ajánlotta Dobrev Klárát.

Az is biztosra vehető, hogy Karácsony Gergely is ringbe száll majd a miniszterelnök-jelöltségért. A budapesti főpolgármester indulását a Párbeszéd és az MSZP mellett az LMP is támogatja. Ennek hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Dobrev és Karácsony mellett Jakab Péter (Jobbik), Fekete-Győr András (Momentum) és Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) is indul majd a miniszterelnök-jelölti posztért.

A Medián áprilisban publikált közvélemény-kutatása szerint Jakab Péter volt a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Karácsony a második. A harmadik helyen Márki-Zay Péter pártonkívüli polgármester előzte Dobrev Klárát, a legkevesebben Fekete-Győr Andrásra, a Momentum elnökére szavaztok volna akkor.

Húszezer aláírást kell majd összegyűjteni

A hat ellenzéki párt az előválasztás formai menetének alapjairól már megállapodott. Július végéig várják a jelentkezéseket, és azt követően augusztusban kezdődik el a hivatalos jelölés. Négyszáz ajánlást kell összegyűjtenie annak, aki egyéni választókerületben szeretne elindulni, és húszezer aláírást annak, aki meg akar mérkőzni a miniszterelnök-jelöltségért, ami a gyakorlatban a közös lista vezetését is jelenti majd.

Míg az egyéni választókerületi jelöltek esetében az első fordulóban legtöbb szavazatot szerző indul majd 2022 tavaszán az országgyűlési választáson, addig a miniszterelnök-jelölti döntést kétfordulósra tervezték, mondván: valószínűleg az első fordulóban a hat-hét vagy akár nyolc miniszterelnök-jelölt közül senki nem fogja megkapni az 50 százalék +1 szavazatot. Egy második fordulóban már csak azokra lehetne voksolni az előválasztáson, akik az első körben több mint 15 százalékot szereztek. Ha azonban a jelöltek között lesz olyan, aki visszalép egy adott, másik jelölt javára, akár az is előfordulhat, hogy nem lesz szükség második fordulóra sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!