Vasárnap jelenti be Dobrev Klára miniszterelnök-jelölti indulását a DK

2021. április 29. – 09:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap jelenti be hivatalosan is a Demokratikus Koalíció, hogy Dobrev Klárát indítja miniszterelnök-jelöltként az ellenzéki előválasztáson.

„Anyák napján bemutatjuk az embert, aki az elmúlt időszakban megtett 4320 kilométert, felkeresett 39 települést, beszélgetett 71 emberrel és meghallgatott több száz problémát, hogy bemutassa nekünk a Kevesek Magyarországát” – áll a párt Facebook-eseményénél, a rendezvényt vasárnap 15 órától élőben közvetítik. Azt ígérik, Dobrev miniszterelnökként létrehozza a Sokak Magyarországát, „egy olyan élhető, európai Magyarországot, amely felismeri végre, hogy a legnagyobb értéke maga az ember”.

Szerdán írtuk meg, hogy hivatalosan ugyan még hárítják a megkereséseket, de mostanra eldőlt, hogy Dobrev Klára és Karácsony Gergely is ringbe száll a miniszterelnök-jelöltségért. Míg a DK-s politikus indulását már vasárnap bejelentik, a főpolgármester akár júniusig is kivárna ezzel, az ő indulását a Párbeszéd és az MSZP mellett az LMP is támogatja.

Az már hónapok óta egyértelmű volt: ha lesz miniszterelnök-jelöltje a DK-nak, az Dobrev Klára lesz, aki jelenleg EP-képviselő. Ezt szó szerint ki is mondta a Telexnek adott interjúban Gyurcsány Ferenc pártelnök. A volt kormányfő decemberben még arról beszélt nekünk: Dobrev Klára még nem döntött arról, el akar-e indulni az előválasztáson, de ez csakis az ő döntésén múlik. Az elmúlt napokban már Vágó István és Kálmán Olga is a szavazók figyelmébe ajánlotta Dobrev Klárát.

Húszezer aláírást kell majd összegyűjteni

Azt már biztosan lehet tudni, hogy Jakab Péter (Jobbik), Fekete-Győr András (Momentum) és Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) is elindul a miniszterelnök-jelölti posztért.

A hat ellenzéki párt az előválasztás formai menetének alapjairól már megállapodott. Július végéig várják a jelentkezéseket, és azt követően augusztusban kezdődik el a hivatalos jelölés. Négyszáz ajánlást kell összegyűjtenie annak, aki egyéni választókerületben szeretne elindulni, és húszezer aláírást annak, aki meg akar mérkőzni a miniszterelnök-jelöltségért, ami a gyakorlatban a közös lista vezetését is jelenti majd.

Míg az egyéni választókerületi jelöltek esetében az első fordulóban legtöbb szavazatot szerző indul majd 2022 tavaszán az országgyűlési választáson, addig a miniszterelnök-jelölti döntést kétfordulósra tervezték, mondván: valószínűleg az első fordulóban a hat-hét vagy akár nyolc miniszterelnök-jelölt közül senki nem fogja megkapni az 50 százalék +1 szavazatot. Egy második fordulóban már csak azokra lehetne voksolni az előválasztáson, akik az első körben több mint 15 százalékot szereztek. Ha azonban a jelöltek között lesz olyan, aki visszalép egy adott, másik jelölt javára, akár az is előfordulhat, hogy nem lesz szükség második fordulóra sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!