Vasárnap jelenti be Dobrev Klára miniszterelnök-jelölti indulását a DK

2021. április 29. – 09:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap jelenti be hivatalosan is a Demokratikus Koalíció, hogy Dobrev Klárát indítja miniszterelnök-jelöltként az ellenzéki előválasztáson.

„Anyák napján bemutatjuk az embert, aki az elmúlt időszakban megtett 4320 kilométert, felkeresett 39 települést, beszélgetett 71 emberrel és meghallgatott több száz problémát, hogy bemutassa nekünk a Kevesek Magyarországát” – áll a párt Facebook-eseményénél, a rendezvényt vasárnap 15 órától élőben közvetítik. Azt ígérik, Dobrev miniszterelnökként létrehozza a Sokak Magyarországát, „egy olyan élhető, európai Magyarországot, amely felismeri végre, hogy a legnagyobb értéke maga az ember”.

Szerdán írtuk meg, hogy hivatalosan ugyan még hárítják a megkereséseket, de mostanra eldőlt, hogy Dobrev Klára és Karácsony Gergely is ringbe száll a miniszterelnök-jelöltségért. Míg a DK-s politikus indulását már vasárnap bejelentik, a főpolgármester akár júniusig is kivárna ezzel, az ő indulását a Párbeszéd és az MSZP mellett az LMP is támogatja.

Az már hónapok óta egyértelmű volt: ha lesz miniszterelnök-jelöltje a DK-nak, az Dobrev Klára lesz, aki jelenleg EP-képviselő. Ezt szó szerint ki is mondta a Telexnek adott interjúban Gyurcsány Ferenc pártelnök. A volt kormányfő decemberben még arról beszélt nekünk: Dobrev Klára még nem döntött arról, el akar-e indulni az előválasztáson, de ez csakis az ő döntésén múlik. Az elmúlt napokban már Vágó István és Kálmán Olga is a szavazók figyelmébe ajánlotta Dobrev Klárát.

Húszezer aláírást kell majd összegyűjteni

Azt már biztosan lehet tudni, hogy Jakab Péter (Jobbik), Fekete-Győr András (Momentum) és Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) is elindul a miniszterelnök-jelölti posztért.

A hat ellenzéki párt az előválasztás formai menetének alapjairól már megállapodott. Július végéig várják a jelentkezéseket, és azt követően augusztusban kezdődik el a hivatalos jelölés. Négyszáz ajánlást kell összegyűjtenie annak, aki egyéni választókerületben szeretne elindulni, és húszezer aláírást annak, aki meg akar mérkőzni a miniszterelnök-jelöltségért, ami a gyakorlatban a közös lista vezetését is jelenti majd.

Míg az egyéni választókerületi jelöltek esetében az első fordulóban legtöbb szavazatot szerző indul majd 2022 tavaszán az országgyűlési választáson, addig a miniszterelnök-jelölti döntést kétfordulósra tervezték, mondván: valószínűleg az első fordulóban a hat-hét vagy akár nyolc miniszterelnök-jelölt közül senki nem fogja megkapni az 50 százalék +1 szavazatot. Egy második fordulóban már csak azokra lehetne voksolni az előválasztáson, akik az első körben több mint 15 százalékot szereztek. Ha azonban a jelöltek között lesz olyan, aki visszalép egy adott, másik jelölt javára, akár az is előfordulhat, hogy nem lesz szükség második fordulóra sem.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass