Orbán Viktor: Hetente 150 ezer 18 évesnél idősebb magyar kaphat Pfizert

2021. május 14. – 07:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányfő szerint a világon a tizedik helyen, az unióban az első helyen vagyunk átoltottság tekintetében. Csütörtökön a kémcsövek és a védőoltások mellett a disznósajtról is beszélt Karikó Katalinnal. Percről percre közvetítettük a pénteki miniszterelnöki interjút.

Itt összeszedtük pontról pontra, hogy miket mondott a miniszterelnök az interjúban.

Pontban nyolc órakor véget ért az interjú. Hamarosan jelentkezünk az összefoglalóval.

Nincs értelme jövőt tervezni, ha nincs magyar gyerek – jelentette ki Orbán. Csak akkor van értelme a gazdaságpolitikának is szerinte, ha születnek magyar gyermekek. „Kinek tervezzünk? A migránsoknak?” – tette fel a kérdést.

Ha a gazdasági lehetőséget megteremtik, Orbán szerint a magyar fiatalok szívesen vállalnak több gyereket. A fordulópont akkor lesz majd, amikor azt mondhatjuk, hogy aki gyermeket vállal, anyagilag is jobban jár, mint azok, akik nem. Hozzátette, még növelni kell a családok támogatásait szerinte, hogy a havi családi költségvetés megtervezésekor azt mondhassák a szülők: így hogy több gyermekünk van, több pénzünk van.

Jó kis költségvetést rakott össze Varga Mihály – jegyezte meg Orbán. 7300 milliárd forint jut a gazdaság újraindítására, és ez a költségvetés a miniszterelnök szerint alkalmas arra, hogy az ország kiemelkedő gazdasági pályára álljon, és európai összevetésben jobb helyzetben legyünk. „Erősebben jöhetünk ki a válságból, mint ahogy belementünk, illetve jobb gazdasági pozíciónk lesz európai összevetésben a válság után, mint amilyen a válság előtt volt.”

Egy hét múlva feláll az újraindítással foglalkozó operatív törzs, amely két részből fog állni: az egyik a gazdasági újraindításával foglalkozik, a másik a gazdaságon túli élet újraindításával.

Magyarországon ma annyian dolgoznak, mint a járvány előtt, és arra számít Orbán, hogy a munkanélküliség alacsonyabb lesz, mint a válság előtt, és többen fognak dolgozni.

Ehhez az orvosok, ápolók munkájára is szükség volt, akik mindenkit meggyógyítottak, akit meg lehetett. 2600 beteg fekszik jelenleg a kórházban, ami jóval alacsonyabb, mint pár hete, a járvány csúcsán volt. A gazdaság teljesítményéhez hozzájárulnak az orvosok, ápolók is, akik meggyógyítják az embereket, hogy ismét dolgozhassanak.

Már a zsákban van az esetleges harmadik oltáshoz szükséges oltóanyag őszre és a jövő év első felére – fogalmazott a miniszterelnök. Még nem lehet tudni, kell-e harmadik oltás, de ha kell, mindenki biztos lehet abban, hogy lesz elég vakcina.

Hétfőtől pedig arra biztatják a külföldön élő magyarokat, hogy jöjjenek haza az oltásra, erre megnyitnak egy regisztrációs felületet.

Magyarország térhet vissza először Európában a normál élethez Orbán Viktor szerint, de azért még jelen van a járvány és a járvány elleni védekezés.

Ötmillió beoltottnál jöhetnek az újabb enyhítések, ezt majd ő fogja bejelenteni. Ezek az esküvőkre, tömegrendezvényekre, kijárási tilalomra vonatkoznak majd. A friss adatok szerint 4 483 598 ember kapta meg az első oltást. Pünkösd környékére érhetjük el Orbán számításai szerint az ötmillió beoltottat. A regisztráltak számát figyelve nem lehetetlen, hogy elérjük a hatmillió oltást, de ez már tényleg csak az embereken múlik, hogy felveszik-e az oltást.

Azt ugyanakkor már most leszögezte Orbán, hogy védettségi igazolvány nélkül augusztus közepéig vagy végéig biztosan nem lehet részt venni tömegrendezvényeken.

Még 944 ezer regisztrált van, aki nem foglalt időpontot oltásra, ők valószínűleg Pfizer-vakcinára várnak, abból van hiány.

Az operatív törzs pénteki ülésén azt mondták Orbánnak, hogy átlagosan hetente 330 ezer Pfizer-vakcina érkezik. Ebből második oltásként 180-185 ezret kell beadni, és ha túl vagyunk a 16–18 évesek oltásán, akkor hetente olyan 150 ezer 18 év feletti magyar embert tudnak beoltani Pfizerrel. Szerinte nem szabad kishitűnek lenni.

„A baloldalra sok szót nem szeretnék vesztegetni” – kezdte Orbán, de aztán hosszan ecsetelte, hogy szerinte túl messzire ment az ellenzék, és túl sokat ártott a védekezésben. Azt kell megjegyezni szerinte, hogy a baloldalra nem lehet számítani, ha baj van.

Szerinte nincs még egy plázaszerű ország Európában, ahol ugyanígy válogatni lehetne a vakcinák között. Egy-két hónappal le vannak maradva a nyugat-európai országok hozzánk képest – mondta Orbán. Nálunk már a fiatalokat is oltják, akik előtt a miniszterelnök szerint le a kalappal, mert a 16–18 éves korosztály több mint fele regisztrált oltásra. Nyugat-Európában ehhez képest még csak a nyugdíjasokat oltják.

Ő se akarta elhinni korábban, hogy lesz lehetőség több vakcina közül válogatni, de Pintér Sándornak lett igaza, aki már korábban megmondta, hogy jó szervezéssel és erős informatikai háttérrel megmondhatják az emberek, hogy milyen vakcinát szeretnének.

Csütörtökön Karikó Katalinnal találkozott a miniszterelnök. Arról kérdezte Orbánt a műsorvezető, hogy a biokémikus szerint hány százalékos átoltottság kell ahhoz, hogy túl legyünk ehhez.

„Csomó érdekes dolgot mondott” – fogalmazott Orbán, de a legfontosabb szerinte az, hogy egy nagy magyar teljesítménnyel állunk szemben. Van abban szerinte valami nagyszerű, hogy valaki Kisújszállásról elindulva a világ legismertebb magyarjává válik. Orbán szerint mi, magyarok, magunkénak érezzük Karikó sikerét, mert mi alapítottuk az államot, mi vertük meg az angolokat a Wembley-ben.

Orbán szerint Karikó mindent tud a járványról, a járvány kivédéséhez szükséges oltásról, ezért ő biztonságban érzi magát, hogy van egy magyar ember, akit bármikor felhívhat, aki tud tanácsokat adni. Mivel Karikó hentescsaládból származik, beszéltek a disznósajtról is. „A kémcsövek és a védőoltások mellett meg tudtunk vitatni szakmai kérdéseket, mint a disznósajt és hasonló ügyeket” – fogalmazott Orbán.

„Magyar vagyok, ezért sosem leszek elégedett, de szép eredménynek mondhatjuk ezt” – mondta Orbán Viktor az oltottsági adatokról. A világon a tizedik helyen, az unióban az első helyen vagyunk ebben a tekintetben – ismertette előtte a műsorvezető.

Ez egy speciális verseny a miniszterelnök szerint, és nem szabad engedni, hogy úgy tekintsünk rá, mintha nem a magyar emberek életéért folyna a verseny. A verseny valódi tétje, hogy minél több ember életét megmentsük. „Komoly vesztességeink vannak” – tette hozzá. Miközben az oltásban az elsők vagyunk, az együttérzésben is elsőknek kell lennünk.

Péntek hajnalban ülésezett az operatív törzs, amiről Orbán Viktor a Facebook-oldalán posztolt. Az itt elhangzottakat is rendszeresen ismerteti a pénteki rádióinterjúkban, például a friss fertőzöttségi adatokat.

A csütörtöki kormányinfó után pár órával már meg is jelent a védettséget igazoló mobilos alkalmazás. Szentkirályi Alexandra azt mondta, hogy „a mobiltelefonos applikációval lehet majd igazolni a védettségi oltás beadatását, az alkalmazás az oltott nevét, az érintett tajszámát, az oltás idejét, a fertőzéssel szembeni védettség tényét, vagy annak a hiányát is megjeleníti.” A kormányszóvivő azt is elmondta, hogy az első használat előtt az EESZT-ben regisztrálni kell, hat jegyű PIN-kódot kell megadni, az appba pedig majd ezt a PIN-kódot kell beírni, hogy látszódjanak az adatok.

Az alkalmazást androidos telefonokon és iPhone-okon is meg lehet találni, jelenleg a Google Playben EESZT alkalmazás, az App Store-ban pedig EESZT Lakossagi néven fut, de az eeszt.gov.hu/hu/mobilalkalmazasok link alatt bárki elérheti őket keresgélés nélkül is, ha belépett az EESZT-be.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy május 28-tól lehet lakodalmakat tartani, és ötmillió beoltott után lehetnek nagyobb temetések. Június elejétől pedig indulhatnak nyári táborokat tartani.

A pünkösd utáni héten érhetjük el az 5 millió oltást, június közepére pedig minden regisztrált megkaphatja az oltását, az is, aki válogat a vakcinák közül. Minden magyar állampolgár, aki külföldön – EU-országban, NATO-tagállamban, Oroszországban vagy Kínában – kapott oltást, kaphat védettségi igazolványt, de jön a védettséget igazoló applikáció is hamarosan.

Arról is beszélt a miniszter, hogy kétoldalú megállapodást köt Magyarország azokkal az országokkal, ahová a magyarok többsége utazni szokott.

A szöveges tudósításunkat itt tudja elolvasni.

Orbán Viktor tíz éve csak és kizárólag a kormányközeli sajtónak ad interjút, a Kossuth rádióban rendszeresen szólal meg péntekenként. A formátum interjú, ám váratlan, meglepő kérdést nem szokott kapni, ráadásul a kérdések sokszor leginkább állítások. A kormányfő maga mondta el 2019-ben, miért nem áll szóba nem baráti sajtóval: szerinte egy interjú nem bikaviadal, és máshogy is el tud jutni a választókhoz.

Orbán 2019 elején azt hangoztatta, hogy Magyarországon baloldali, liberális és kormányellenes médiatöbbség van, majd tavaly ősszel Olaszországban már arra utalt, mintha ez kiegyenlítődött volna: „ha a magyar médiára vetünk egy pillantást, akkor a baloldalnak maximum 60, de inkább csak 50 százaléka van, és a keresztény-konzervatív jobboldalnak szintén 40-50 százaléka van”.

A magyar média helyzetével itt olvashat bővebben is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!