Török Gábor szerint az ellenzéknek Karácsonyt és Jakabot kellene összegyúrnia

2021. április 29. – 14:11

frissítve

Török Gábor szerint az ellenzéknek Karácsonyt és Jakabot kellene összegyúrnia

Másolás

Vágólapra másolva

„Fogalmam sincs, mit hoz a következő egy év, de az biztos, hogy a 2022-es választás nagyon más lesz, mint az előző választások” – mondta Török Gábor a Magyar Narancsnak adott interjújában. A politikai elemző szerint a Fidesznek nagy előnye az ellenzékkel szemben hogy „10–12 évnyi tudatos politikai kormányzás és hatalmi átrendeződés után jelentős erőforrásbeli fölényben van”.

Ezzel együtt sem vállalkozna arra, hogy megtippelje, ki lehet a választás győztese. Az ellenzék mindenesetre „feljött a pályára”, és szerinte a Fidesz döntési centrumában is kétesélyesnek érzik a választást.

Ez nagy különbség a két korábbi választáshoz képest: „A 2014-es és 2018-as választások előtt egy évvel már mindenki számára nyilvánvaló volt, mi a Fidesz választási stratégiája, világosak voltak a vezető témák – a rezsicsökkentés, majd a migrációs tematika –, a Fidesz kezében volt az irányítás.” (Török Gábor 2018 előtt egy évvel adott interjúját, amelyben a Fidesz parlamenti többségének elvesztésének lehetőségéről beszélt, itt olvashatja.)

Az ellenzék „meglepően jól” kezelte, hogy „többfejű sárkányként” kell stratégiát kidolgoznia, viszont a Fidesz „egyfejű sárkányának” könnyebb hatékonyan működnie – vetette össze a szereplőket az elemző.

Kinek örülne a Fidesz?

Igaz, az ellenzéki előválasztás még rengeteg bizonytalanságot rejt magában. Karácsony Gergely és Dobrev Klára hivatalosan még nem jelentette be indulását a kormányfői pozícióért zajló előválasztáson, amelyre nagy lendülettel jött be Jakab Péter. Török szerint a Jobbik egészének megerősödése meglepetés: „A történtek magyarázatát is nehezen találom, azon túlmenően, hogy a Jobbiknak lett egy jól kitalált kommunikációs stratégiája, és egy, a stratégiát nagy következetességgel és beleéléssel megvalósító vezető politikusa.” Ez pedig Jakab – a lájkbajnokság tízszeres győztesévé előlépett politikussal készült interjúnkat itt olvashatja –, akinek megjelenése újragondolásra késztetheti a főpolgármestert és a DK elnökét is.

Török szerint a Fideszben „lottóötösként” tekintenének arra, ha Dobrev elindulna és nyerne az ellenzéki előválasztáson, és ez hozná legnehezebb helyzetbe az ellenzéket, leegyszerűsíthetővé téve a Fidesz gyurcsányozós narratíváját. (Azóta kiderült, Dobrev indulását vasárnap jelentik be hivatalosan, Karácsony indulásának bejelentése is érik.) Karácsonnyal szemben az elutasítás a legkisebb, ám van olyan réteg vidéken, akit Jakab szólíthat meg hatékonyabban. Török szerint „az ellenzéknek bizonyos értelemben az lenne a legjobb, ha össze tudnák gyúrni Karácsony Gergelyt és Jakab Pétert”.

Azt Török valószínűtlennek tartja, hogy a kormánypárt meghekkelje az előválasztást, mert a fideszes szavazók nem robotok, hogy tízezrével vegyenek részt az előválasztáson. A kormánypárti sajtó viszont élni fog minden lehetőséggel, hogy rájátsszon a belső ellentétekre.

A felmérések ugyan fej fej melletti versenyt mutatnak a Fidesz és az egyesült ellenzék között, sok múlik azonban a földrajzi eloszláson – azaz nem elsősorban a 93 listás hely eloszlása mutatja meg a választás kimenetelét, hanem a 106 egyéni mandátumé, ahol a billegő körzetekben néhány tízezer választó szavazata lehet a döntő.

Erősíti, esetleg gyengíti

Török szerint a Fideszben most nagyobb a bizonytalanság, mint korábban, de Orbánnak valószínűleg van stratégiája arra, hogy szükség esetén ellenzékből politizáljon. (A közvagyon átmentése Fidesz-közeli alapítványokba erre utalhat, részletes cikkünket erről itt olvashatja.) Az sem kizárt azonban, hogy a Fideszt még meg is erősíti egy szűk vereség, és az sem, hogy ennek az ellenkezője történne – hívta fel a figyelmet az elemző.

„Ha a Fidesz veszít 2022-ben, az elindíthat egy belső vitát, aminek a vége a Fidesz meggyengülése lehet, de az is elképzelhető, hogy az ellenzéki létet képes lesz a saját előnyére felhasználni, és nagyon rövid időn belül újra többséget tud szerezni.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!